| PÄÄKIRJOITUS - LEDAREN

Backman – kahvikupin äärellä

Niin, tässä minä istun kahvikuppini ääressä ja suunnittelen alkavan syksyn ja ensi vuoden toimintaa…

Talousarviotyö on täydessä käynnissä ja haasteet ovat suuremmat kuin aiempina vuosina. Jo vuodelle 2017 meidän on leikattava sivistystoimen budjetista 1,8 miljoonaa euroa, ja vuodelle 2018 on odotettavissa lisäleikkauksia. Rahasumma on suuri, lähes 6 prosenttia sivistystoimen tämän vuoden talousarviosta. Kyse on siis päiväkodeistamme, kouluista, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluista, kirjastosta ja kansalaisopistosta – tärkeistä toiminnoista, jotka jo nyt muodostavat 60 prosenttia kaupungin talousarviosta. Jos SOTE-uudistus toteutuu, sivistystoimi jää kaupungin pääasialliseksi toiminnaksi. Tällaiset leikkaukset tulevat vaatimaan muutoksia, mutta pyrkimyksenä on löytää ratkaisuja, jotka näkyvät mahdollisimman vähän asiakkaan saamissa palveluissa.

Onneksi säästövaatimus ei tullut yllätyksenä. Jo viime vuonna aloitimme työn sivistystoimen kustannusten supistamiseksi, koska ne ovat olleet korkeammalla tasolla kuin muissa kunnissa. Oppilaskohtaiset kulut pienenivät tosiaan yli 400 eurolla vain yhdessä vuodessa. Myös päiväkodit ja muut palvelut onnistuivat alentamaan yksikköhintojaan. Leikkauksista huolimatta haluamme Kauniaisten sivistyspalvelujen olevan edelleen kehityksen kärjessä, ja pyrimme edistämään kauniaislaisten hyvinvointia ja kaupungin elävää kaksikielisyyttä. Nämä ovat strategiset kokonaistavoitteemme, ja kovina aikoina on tärkeää keskittyä tavoitteeseen ja positiivisiin asioihin. Ja niitä on paljon!

Kun päiväkodeissa ja kouluissa tehdään pääkaupunkiseudun yhteiset asiakastyytyväisyys arvioinnit, Kauniaisten tulokset ovat yleensä parhaiden joukossa.

Koulumme ovat suosittuja. Peruskouluihimme hakee enemmän ulkopaikkakuntalaisia kuin mitä kykenemme vastaanottamaan. Tämä on vahvuus, myös taloudellisesti. Gymnasiet Grankulla samskola sai kevään oppilaaksiotossa enemmän hakijoita kuin koskaan ennen koulun historiassa, ja Kauniaisten lukion uusi bisnesprofiili kiinnosti monia hakijoita.

Oppimistulokset voivat vaihdella paljon vuodesta toiseen, mutta silti on hauska nähdä, että Kauniaisten tulokset ovat olleet hyvät sekä peruskouluissa että lukioissa. Metropolialueen MetrOP-tutkimuksessa Kauniaisten tulokset olivat parhaat neljäntoista kunnan joukossa sekä vuonna 2011 että 2014. Myös ylioppilastutkinnon tulokset olivat tänä vuonna hyvät molemmissa lukioissa.

Viime keväänä Kauniaisten koulut kelpuutettiin myös yhdeksi ensimmäisistä 75:stä HundrED-projektista. HundrED on valtioneuvoston hyväksymä kansainvälinen Suomi 100 -hanke. Siihen valitaan sata ansiokasta koulumaailman kehittämishanketta. Ensi vuoden aikana jokainen projekti dokumentoidaan ja kokemukset viedään jakeluun Suomessa ja myös kansainvälisesti.

Kauniaisissa olemme päättäneet kehittää oppilasarviointia uusien opetussuunnitelmien mukaisesti ja erilaisten digityökalujen avulla; tämä on siis juuri se teema, jota korostetaan tämän lehden uutta opetussuunnitelmaa koskevassa artikkelissa (ks. s. 6–7).

Tänä vuonna vietämme Kauniaisten 110-vuotisjuhlaa – ei vain järjestämällä juhlan vaan tekemällä jotakin yhdessä. Kaikki yksiköt ja myös yhdistykset on haastettu luomaan tai tekemään yhteisvoimin jotakin 110-vuotisjuhlaan liittyvää tavallisen toiminnan puitteissa.

Lokakuun 29 päivänä tuomme parhaat tuotokset nähtäville Uuteen paviljonkiin. Merkitkää päivä jo nyt kalentereihin.

Kauniaisten sivistystoimi on suunnitellut hanketta nimeltä Takaisin tulevaisuuteen. Hanke sai maaliskuussa valtioneuvoston kanslialta Suomi 100 -statuksen, joten tulemme jatkamaan juhlallisuuksia ensi vuonna.

Kesäkuussa oli 47 alle 25-vuotiasta kauniaislaista työttömänä. Tavoitteemme on, että luku laskisi nollaan myöhemmin syksyllä, ja siksi suunnitellaan nuorisomessuja, joilla nuorille tarjotaan työ-, harjoittelu- ja opiskelupaikkoja. Tähän tehtävään tarvitsemme apua paikallisilta yrityksiltä. Asetamme riman korkealle, mutta niin pitääkin tehdä. Nuoria ei saa jättää toimettomiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *