| KOULUT - SKOLAN

Mäntymäki valmiina uuteen ops:iin

Uusi opetussuunnitelma on vaatinut kesän aikana kouluissa kymmenien tuntien työn, jotta oppiaineet uusine tuntimäärineen ovat siirtyneet sähköiseen opintojärjestelmään, Wilmaan. Kysyimme uudesta opetussuunnitelmasta Mäntymäen koulun rehtorilta Jarmo Rannalta.

Mitä uusi OPS on merkinnyt ihan käytännön valmisteluina?
Lukujärjestysten laatiminen oppilaiden tekemien ainevalintojen mukaisesti on ollut ajoittain hyvinkin haastavaa: perusopetuksen oppilaalla pitää olla tietty minimi ja maksimi oppitunteja päivässä, oppitunnit täytyy pitää mielekkäällä tavalla peräkkäin, ilman hyppytunteja. Kodit esittävät toiveita koulun alkamisista ja päättymisistä oppilaiden harrastusten yhteensovittamiseksi.

Mikä on tärkein muutos?
Tärkein muutos tapahtuu oppimisen arvioinnissa. Kauniaisten suomenkielisessä perusopetuksessa on päätetty, että luokilla 1-5 lukuvuosiarviointi on pelkästään sanallista. 6-9 luokilla arviointi on numeerista, tuttu ”nelosesta kymppiin” -skaala, jota voidaan täydentää sanallisella arvioinnilla. Arviointi ei tapahdu enää pelkästään opettajan toimesta, vaan sitä tehdään yhdessä oppilaan, opettajan ja huoltajan kanssa. Oppilaan arvio omasta oppimisestaan on tärkeällä sijalla.

Jännittääkö?
Opetussuunnitelman käyttöönotto kaikkine käytännön toimineen ei jännitä juuri lainkaan. Olemme henkilökunnan kanssa työskennelleet viimeiset 1,5 vuotta tiiviisti ops:n parissa. Luotan opettajien ammattitaitoon viedä uudistus oppilaan tasolle. Yhdessä tehden teemme tästä menestystarinan. Muuten kyllä koulun alkamiseen etenkin ekaluokkalaisten kohdalla liittyy aina jotain maagista ja ainutkertaista. Tässä mielessä jännittää edelleen – joka vuosi.

Mitä uutta opettajien pitää ottaa huomioon?
Opettajilla on ehkä uusinta se, että digitaalinen materiaali on lisääntynyt merkittävästi: 3–6 -luokilla on käytössä on enää muutama perinteinen paperikirja. Oppilaat toimivat entistä enemmän verkkomateriaalien kanssa.

KG916_800x835px_koulujuttu3

Mitä materiaalia tarvitaan?
Tietoteknisiä laitteita tarvitaan, kun oppimateriaali on sähköisessä muodossa. Kynät, kumit ja vihkot ovat edelleen tärkeitä opiskelussa. Oppikirjoja hankitaan yhä: esimerkiksi ekaluokkalaiset saavat aapisensa.

Onko tarpeeksi jatkojohtoja ja pitääkö kalustoa siirtää?
Jatkojohtoja ei onneksi tarvita enää kuin läppärien lataamisessa. Kaikki muu toimii langattomasti.
Kesän aikana on kalustoa siirretty jonkin verran -kierrätykseen! Luokissa on enemmän tilaa työskennellä seisoen, lattialla istuen,koulun yhteistiloissa.

Entä riittävästi tilaa?
Koulun oppilasmäärä on viime vuosina kasvanut runsaasti. Tästäkin huolimatta koulun tilat riittävät vielä: emme joudu opiskelemaan siivouskomeroissa.

Mitä mieltä olet yhtenäisestä perusopetuksesta?
Kauniaisilla on ollut perinteisesti erittäin hyvä maine valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti opetuksen kehittämisessä. Rehtorit ja opetustoimen johto ovat olleet aloitteellisia ja halunneet, että Kauniaisten perusopetus kulkisi edelleen edelläkävijänä oppimisen kehittämisessä.

Kaksi vuotta sitten, kun yhtenäinen perusopetus -idea lähti selvittelyyn, oli harvoja perusopetuksen kouluja, jotka toimivat saman katon alla. Nyt ei muualla Suomessa perusteta juuri muita kuin yhtenäisiä 1–9 -luokkien kouluja. Itse olen vahvasti yhtenäisen perusopetuksen kannalla.

Montako opettajaa Mäntymäessä muuten on?
Luokkia on yhteensä 23 eli 23 luokanopettajaa. Näiden lisäksi tuntiopettajia ja erityisopettajia on yhteensä 7 eli kaikkiaan 30 opettajaa.

Entä oppilasta?
Oppilaita on 420, joista eka ekaluokkalaisia on 60.

Paljonko vanhempia?
Reilusti yli 800 vanhempaa!

Mitä muuta?
Vanhemmille toivotan myös hyvää lukuvuoden alkua. Pidämme lukuvuoden aikana vanhempainiltoja ja rehtorin tapaamisia, jossa opetussuunnitelma tulee tutuksi myös kodeille. Kodin ja koulun yhteistyö kasvamisen- ja oppimisen tukijana on edelleenkin perusopetuksen tukijalka.

Tutustukaa kouluun myös virtuaalisesti: www.mantymaki.fi tarjoaa oivan kurkistusikkunan kouluarkeen. Uudistetut kotisivut on avattu elokuun alussa ja ne täydentyvät koko ajan.

KG916_800x600px_koulujuttu2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *