| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kirjelaatikko 13/2016

Bensowin säätiö ja Kauniaisten tonttipula, kirjoittaa Bo-Christer Björk

Boikotoi S-Market Grania! kirjoittaa Thomas Wrede

Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa käynnistää kaupungintalokorttelin suunnittelun arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Huolimatta suunnitelman herättämästä laajasta vastarinnasta on kaupungintalo muutaman vuoden kuluttua todennäköisesti purettu ja nykyinen avoin, vihreä keskustamme on peruuttamattomasti täytetty rakennusmassoilla.

Kaupungintalokorttelia koskeneen keskustelun punaisena lankana oli perustelu, että kaupungin on rakennettava noin 70 asuntoa vuodessa pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion tekemän puitesopimuksen takia. Mutta suuri kysymys on, miksi juuri viihtyisä keskustamme pitää uhrata tämän tavoitteen saavuttamiseksi?

Kaupungintalon alue on vain yksi niistä 37 alueesta jotka pitkän aikavälin suunnitelmassa sisältyvät lähivuosien kaavoitukseen. Se, että voimakas fokus on juuri keskusta-alueessa, johtuu muista agendoista, joihin en kuitenkaan tässä lyhyessä puheenvuorossani halua puuttua.

Eräs alue, joka mainitaan pitkän aikavälin suunnitelmassa, on Bensowin säätiön omistama suuri maa-alue kaupungin kaakkoiskulmassa, mutta se näyttää tärkeysjärjestyksessä olevan häntäpäässä. Alue koostuu pääasiassa aitauksella rajatusta yksityisestä metsästä. Sen jälkeen kun lastenkoti 2012 lakkautettiin, ovat isot osat alueesta täysin autioina. Bensowin alue on lähellä keskustaa ja juna-asemaa, sinne on loistavat liikenneyhteydet ja se sopisi mainiosti kerrostaloille, joissa olisi kohtuuhintaisia asuntoja, erityisesti lapsiperheet huomioiden. Ei ole mitään painavaa syytä siihen, että alueen pitäisi ikuisesti säilyä suljettuna reservaattina.

Bensowin säätiöllä on takanaan joitain sekasortoisia vuosia, ja nostan hattua uusille hallituksenjäsenille, joilla on ollut täysi työ selvittää aikaisemman johdon aiheuttamia suuria ongelmia. Mutta nyt olisi hyvä aika miettiä, mitä säätiö haluaa tulevaisuudessa tehdä arvokkaalla kiinteistöllään, ja aloittaa rakentava keskustelu kaupungin kanssa. Sen sijaan että säätiö myisi tontteja ja investoisi miljoonia osakkeisiin, voisi se vuokrata maat asunto osakeyhtiöille pitkäaikaisilla sopimuksilla (päärakennusta ja päiväkotia lukuun ottamatta). Näin tekevät esim. seurakunnat Lehtisaaressa Helsingissä.

Jos käytämme kaupungintalokortteliin suunnitellun rakennusmassan alempaa rajaa (25 000 neliömetriä) ja maanvuokratasoa jonka Helsingin kaupunki asteittain on ottamassa käyttöön kerrostalotonteista esikaupungeissa (2 euroa /m2/kuukausi) tuottaisi tämä noin 600 000 euroa vuodessa! Tästä pitää vähentää kiinteistövero, joka olisi arviolta noin 150 000 euroa vuodessa.

Säätiön lastensuojeluun ja perheitten tukemiseen käyttämien varojen kaksinkertaistaminen pitkällä aikavälillä vastaisi varmasti alkuperäisen lahjoituksen henkeä. Kaupunki puolestaan saisi loistavan alueen kolmen, neljän vuoden asuntotuotantoon. Ja kaupungin viihtyisä vihreä keskusta voitaisiin säästää pahimmalta sitä nyt uhkaavalta tuholta.

Bo-Christer Björk

 

Boikotoi S-Market Grania!

 

Varuboden-Osla siirtää tuonnemmaksi vuonna 2013 päätettyä Tribuunin rakentamista.

Kaunis Granin numerossa 9 vuonna 2013 johtaja Hannu Krook vastaa Tribuunin rakentamista koskeneeseen yleisönosastokirjoitukseeni näin:

”Varuboden-Osla haluaa jatkossakin palvella asiakkaitaan kattavasti ja vastata osaltaan päivittäistavarakaupan kysyntään alueella.”

”Alueella tapahtuva jatkuva rakentaminen ei ole myöskään meidän näkökulmastamme hyvä asia…”

Nyt 2016 Krook on taas tehnyt valituksen suunnitelmasta, keskustelematta asiasta etukäteen kaupungin kanssa. Krook haluaa ilmeisesti, lyhytnäköisesti, mihin hintaan hyvänsä varmistaa myynnin lippulaivamyymälässään.

Menetelmä on paheksuttava ja se johtanee siihen, että ihmiset menettävät luottamuksensa kauppataloon.

Tämän takia toistan kehotukseni vuodelta 2013:

BOIKOTOI S-MARKET GRANIA!!!

Thomas Wrede

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *