| KOULUT - SKOLAN

Oppilaat suunnittelivat luokkahuoneen

Luokassa 5D Mäntymäen koulussa kiemurtelee vihreä boakäärme seinien ympäri, kirahvi katsoo alas luokkaan ja yhdessä nurkassa ojentaa elefantti syöksyhampaitaan kohti kattoa. Tällaiselta näyttää luokkahuone, kun oppilaat saavat itse suunnitella.

Kun Kaunis Grani vierailee 5D:ssä, istuvat oppilaat ja opettaja luokan sydämessä, nurkassa joka muodostaa luokan sylin. Täällä he suunnittelevat yhdessä tunnin ja teeman ja sen mitä tehdään. Sitten ryhmä hajoaa, oppilaat ottavat esiin kannettavat tietokoneensa, nostavat pyöreät pöydät ja alkavat työskennellä.
Seinällä on Full HD kuvaruutu, joka on sekä tietokone että kosketusnäyttö. Kun teema vaihtuu, oppilaat saavat ehdottaa ruudulle teemaan liittyviä kuvia tai oppimateriaalia.

Bea Brandenburg, Anette Peedel, Khira Harju, Daniil Ermoshin, Leo Asuja ja Eelis Wirkola viihtyvät.

– Kun laite viime keväänä asennettiin, oli niitä vain kahdessa koulussa koko maassa, täällä ja Jyväskylässä. Kyseessä on pilottiprojekti jossa konetta testataan, selittää opettaja Ritva Kallanranta. Hän esittelee luokkahuonetta ylpeänä. Myös oppilaat vaikuttavat tyytyväisiltä.
He istuvat boakäärmeellä, joka on koko huoneen kiertävä penkki. Penkin alla on säilytyslaatikoita. Boakäärmeen päällä on pehmeä istua sydämessä, mutta on myös istumatyynyjä, jos haluaa istua jossain muussa osassa huonetta.
Lattialla on myös tyynyjä sekä pyöreitä palleja jos on tarve istua korkeammalla, ja seistäkin voi, koska pöydät ovat nostettavissa ja laskettavissa.
Siiri Penttinen ja Jenna Meri opiskelevat booan päällä.

Iloisen värisiä eläimiä
Väriskaalassa on vihreää, valkoista, ruskeaa ja harmaata. Väri-iloa luovat eläimet, jotka ovat putkia katossa. Ne maalattiin ja syntyi lintu, kirahvi ja elefantti. Seinän alaosan oppilaat maalasivat itse ja siinä näkyy savanni eri eläimineen.
– Tämä luokka on hyvä kun voi seistä tai istua sen mukaan, mikä on teemana, sanoo Daniil Ermoshin.
– On hyvä että täällä on monta pehmeää paikkaa ja voi olla erilaisissa työskentelyasennoissa, sanoo Khira Harju.
– Ennen meillä oli pulpetit. Se ei ollut niin mukavaa. Nyt täällä on kiva opiskella, sanoo Sara Al Gayal.
Luokkahuone toimi aikaisemmin tilana pienemmille ryhmille ja siellä oli 22 pulpettia. Oli ahdasta ja epäviihtyisää.
– Sitten rehtori kysyi että haluaisinko kehittää huonetta ja lupauduin sillä ehdolla, että oppilaat saavat olla mukana, sanoo Kallanranta.
Khira Harju saa käsityöhön apua opettaja Ritva Kallanrannalta.

Ekologista
Kolmaannella luokalla aloitettiin suunnittelu missä oli ekologinen ajattelu mukana.
Tänä vuonna opetussuunitelma muuttui missä ekologisuutta käsitelläään aineessa ekososiaalinen sivistys.
– Ekososiaalinen sivistys on kestävää ajattelua kun ajatellaan luontoa, sanoo Otava Seppänen.
– Me ajatellaan ekologisesti ja että miten saadaan aikaiseksi tarpeetomasta rojusta tarpeellista tavaraa, sanoo Jenna Meri.
– Aloitimme pohtimalla sitä mikä on hyvä työtila ja pidimme adjektiiviharjoituksen. Sitten lähetimme adjektiivilistan sisustusarkkitehdille. Arkkitehti teki ehdotuksia käytettävistä kalusteista. Hän löysi myös sopivan huonekalun booaan joka oli poikien idea. Booalla voi sekä istua että säilyttää tavaroita. Sitten oppilaat maalasivat boakäärmeen pään ja kaulan seinälle, selittää Kallanranta.
Katossa olevista putkista tuli elefantti.

Kestävää ajattelua toteutettiin kun Kauniaisten kaupungin maalari löysi pienen määrän ylijääneitä kaakelimosaiikkeja ja laittoi ne seinälle kasvien muotoon, ja siitä tuli yllätys lapsille. Lattialistasta tuli kuin uusi vihreällä maalilla ja kaapistot säilytettiin, mutta työtason pöytäpinta sai uuden levyn. Oppilaat tekivät itse verhojen painokuvat ja maalasivat pensaat seinälle. Koulussa assistenttina toimiva taiteilija maalasi savannin luokkahuoneen oveen ja myös se oli yllätys. Koko projektin toteuttamiseen kului vuosi. Oppilaat aloittivat suunnittelun kun he olivat kolmannella luokalla ja nyt viidennellä huone on valmis.
Arttu Laitinen ja John Yli-Jaskari ovat ahkeria.

– Tällä tavalla sisustaminen tulee noin puolta halvemmaksi kun tavallinen luokka. Jokainen ei tarvitse henkilökohtaista pulpettia, sanoo Kallanranta. Hän on melkein varma, että luokkahuone on Suomessa ainoa lajissaan. Huoneessa on käynyt vieraita eri puolilta maailmaa.
Millaista sitten on opiskella huoneessa joka on itse suunniteltu?
– Täällä keskittyy paremmin koska luokkatila on erittäin rauhallinen, sanoo Sara Al Gayal.

Käännös:Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *