| KOULUT - SKOLAN

Kauniaislaisoppilaat kokivat sodan virtuaalisesti

Miltä täällä meillä näyttäisi, jos täällä pommitettaisiin kuin Syyriassa? Tähän kysymykseen saivat vastauksen Kauniaisten yhdeksäsluokkalaiset katsoessaan kirjastossa 3d-videota virtuaalisten reality-lasien läpi.

Kun yhdeksäsluokkalaiset tulevat kirjastoon, asettuu maahanmuuttokoordinaattori Julia Jänis etualalle ja alkaa kertoa. Esittämällä lukuja ja muita tosiseikkoja hän kertoo maailman pakolaistilanteesta.

– Maailmassa joka 113:s ihminen on pakolainen. Jos Suomessa olisi sota, pakenisin Saksaan ja anoisin sieltä turvapaikkaa. He kysyisivät miksi ja minä kertoisin sodasta. Sitten saisin turvapaikan, sanoo Jänis.

Nyt hän palaa lukuihin ja kertoo, että maailmassa on 65 miljoonaa pakolaista. Kaikki eivät pakene sotaa, osa pakenee luonnonkatastrofien takia. 40 miljoonaa ihmistä on pakolaisina omassa maassaan.

Suomessakin on ollut pakolaisia kautta historian. Vuonna 1922 Suomeen pakeni 33 500 inkeriläistä ja karjalaista. Viime sotien jälkeen meillä Suomessa oli 400 000
pakolaista Karjalasta ja sotia pakoon lähetettiin 75 000 lasta Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Osa palasi kotiin, osa jäi.

Vuonna 2015 anoi 32 000 pakolaista oleskelulupaa Suomeen. Noin 3000 oli alaikäisiä ilman vanhempiaan. Noin kolmasosa heistä on saanut jäädä.

Julia Jänis kertoo myös taustatietoja siitä, miksi Syyriassa syttyi sota. Se on monitahoinen kysymys ja kun yritetään selittää ketkä sotivat, muuttuu kaikki vielä sekavammaksi.

Sitten kaikki saavat asettaa silmilleen reality-lasit ja katsotaan video joka näyttää, miltä Helsinki näyttäisi jos pommit putoaisivat. Video näyttää Vanhan ylioppilastalon raunioina, Stockmann on pommitettu, samoin rakennukset Mannerheimintien toisella puolella. Ohjuksia lentää ja räjähtää raunioitten takana. Yhtään ihmistä ei näy.

Kun video on päättynyt, on Aisan vuoro. Hän on 15 vuotias ja on asunut Suomessa puolitoista vuotta. Hän oli yksitoistavuotias kun hän menetti kotinsa, koulunsa ja ystävänsä.
– Kaipaan Syyriaan joka päivä, hän sanoo.

Sitten hän näyttää kuvia kotimaastaan. Hän näyttää kauniin kokoulutien, hienoa luontoa, lumisia talvikuvia, joulukuusen, kuvia Damaskoksesta, Alepposta, antiikin raunioista, kodistaan. Sitten tulee kuvia, joissa samat paikat ovat pommien tuhoamia.

Kasavuoren koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat hiljaa. Kun kertomukset ja kuvaesitys on päättynyt, he nousevat pystyyn.
– Se kosketti minua, sanoo yksi tytöistä.

Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *