| KOULUT - SKOLAN

Grankullaelever mötte virtuellt krig

Hur skulle det se ut hos oss om man bombade här liksom i Syrien? Den frågan har
niondeklassister i Grankulla fått ta del av med virtual reality-glasögon då de sett en video i 3D format på biblioteket.

När niondeklassisterna kommer till biblioteket ställer sig invandrarkoordinator Julia Jänis längst fram och börjar berätta. Genom att lyfta fram siffror och fakta beskriver hon flyktingsituationen i världen.
– Var 113:e person i världen är flykting. Om det vore krig i Finland skulle jag fly till Tyskland och söka asyl där. De skulle fråga mig varför och jag skulle berätta om kriget. Sedan skulle jag få asyl, säger Jänis. Så återgår hon till siffrorna och berättar att det finns 65 miljoner flyktingar i världen. Alla flyr inte från krig, en del flyr på grund av naturkatastrofer. 40 miljoner är på flykt i sina hemländer.

I Finland har det också funnits flyktingar genom historien. År 1922 flydde 33 500 ingermanländare och karelare till Finland. Efter det senaste kriget hade vi 400 000 karelska flyktingar i Finland och 75 000 krigsbarn for till Sverige, Norge och Danmark. En del kom hem, en del blev kvar. År 2015 sökte 32 000 flyktingar uppehållstillstånd i Finland. Ungefär 3000 var minderåriga utan föräldrar. Omkring en tredjedel av dem har fått stanna här. Julia Jänis ger också en bakgrund till varför det blivit krig i Syrien. Det är en mångfacetterad fråga och att förklara vem som krigar blir ännu mer invecklat.
Sedan får alla ta på sig reality glasögon och se en video som visar hur Helsingfors centrum skulle se ut om bomberna föll.

Videon visar Gamla studenthuset i ruiner, Stockman är bombat liksom byggnaderna på andra sidan Mannerheimvägen. Missiler flyger och kreverar bakom ruinerna. Inga människor syns till.
När filmen är slut blir det Aisas tur. Han är 15 år och kommer från Syrien. Han har bott i Finland i ett och ett halvt år. Han var elva år då han miste sitt hem, sin skola och sina vänner.
– Jag längtar till Syrien varje dag, säger han.
Så visar han bilder från sitt hemland. Han visar den vackra skolvägen, en fin natur, vinterbilder med snö, julgranen, Damaskus, Aleppo, antika ruiner, hans hem. Sedan kommer bilderna där samma platser är förstörda av bomber.
Niondeklassisterna från Kasavuoren koulu är tysta. När berättelserna och bildvisningen är slut reser de sig.
– Det här berörde mig, säger en av flickorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *