| YLEINEN - ALLMÄN

Maria Jeskanens väg till välmåendets källa

I Balancing Therapy-kliniken i Grankulla centrum vårdas kunderna med kinesiska läkekonstens metoder. Salongens ägare Maria Jeskanens arbetskarriär har gått från yttre skönhet mot inre välmående.

En fin doft av citrusfrukt kommer emot, när Maria Jeskanen öppnar dörren till sin ljusa klinik. En aromterapeutisk luftfuktare blåser ut vattenånga i luften, som doftar av eteriska oljor.

-Doften av citron och apelsin förstärker glädjen, förklarar hon leende.

Den svenskspråkiga flickan från en lantgård utbildade sig först till kosmetolog. Hon arbetade till en början i Helsingfors vid ett importföretag  inom kosmetikbranschen. Till kundkretsen hörde offentliga personer från mode- och skönhetsbranschen. Tidningsartiklar och fotograferingar hörde till vardagen. I arbetet ingick mycket resande. Jeskanen var redan på väg till Malaysia som produktutbildare då det i sista stund blev ändring i planerna.

– På alla hjärtans dag träffade jag min man och stannade i Finland, berättar hon.

Intäkterna från smycken som Maria Jeskanen säljer går till välgörenhet.

Nu i februari är det 25 år sedan. Då hon fick egen familj blev Jeskanen alltmer intresserad av helomfattande välmående. Hon utbildade sig till Qigong-instruktör och terapeut inom kinesisk läkekonst samt akupunktursköterska.

-Jag ville få tag i de ursprungliga orsakerna till hur välmående uppstår, berättar hon.

-Kinesisk läkekonst ser människan som en helhet och ger arbetsredskap för hur man påverkar välmåendet, konstaterar Jeskanen.

Kunderna vid Balancing Therapy-kliniken söker hjälp för allehanda besvär, till exempel sömnlöshet och smärta. Till vårdmetoderna hör bland annat akupunktur, torrkoppning och moxning.

-Tillfrisknandet hos människan startar av sig själv när vården har gett det en knuff. Jag öppnar bara dörren som leder till återhämtning, tillägger hon leende.

Vid sidan av vården håller Jeskanen föreläsningar och kurser samt främjar den kinesiska läkekonstens ställning i Finland och internationellt.

– Jag skulle inte längre kunna tänka mig ett annat arbete, säger hon lugnt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *