| URHEILU - IDROTT

Hedwig, 15, tähtää korkealle

Vähintään viisi tuntia päivässä, joka päivä, lähes läpi vuoden kauniaislainen Hedwig ”Hedda” Wikström on tallilla tai sen lähellä. Hedda on neljä vuotta panostanut kenttäratsastukseen, ja tavoite on asetettu korkealle.

– Kahden vuoden sisällä toivon voivani osallistua nuorten EM-kisoihin ja tulevaisuudessa aikuisten EM-kisoihin ja myöhemmin MM-kisoihin, jos kaikki onnistuu, hän kertoo.

Kenttäratsastus koostuu kolmesta osasta: kouluratsastus, maastokoe ja esteratsastus. Kisat kestävät usein monta päivää.

– Se on todella vaativaa sekä hevosille että ratsastajille, sillä myös hevoset ovat luonteiltaan erilaisia, ja niillä on parempia ja huonompia päivä, kertoo Hedda, joka pitää maastokokeesta eniten.

Hedda käy ensimmäistä vuotta Gymnasiet Grankulla samskolanissa ja koulutyö vaatii osansa. – Kuuntelen tarkasti tunneilla ja yritän tehdä läksyt välitunneilla, hän sanoo.

Heddalla on kolme hevosta. Poni Snow Princess on suosikki, ja sillä hän on kilpaillut eniten. Kesällä hän voitti kaksi kenttäratsastuksen SM-kultamitalia, yhden henkilökohtaisen ja yhden joukkuekilpailussa. Hän osallistui myös Pohjoismaitten mestaruuskisoihin, joissa sijoittui 12:nneksi, ja kouluratsastuksen SM-kisoihin. Tämän lisäksi hän voitti kultaa joukkueiden aluemestaruuskisoissa ja pronssia henkilökohtaisesssa luokassa aikuisten aluemestaruuskilpailuissa.

– Pohjoismaiden mestaruuskisat olivat valitettavasti viimeiset suuret ponikisat, sen jälkeen poni ikävä kyllä myydään ja keskityn hevosiin.

Tasapaino ja kunto

Hän on ratsastanut viisi vuotta ja ollut kenttäratsastuksen parissa neljä vuotta. Monet harjoitustunnit hevosten kanssa ja apu maajoukkuevalmentajilta ovat vieneet hänet jo näin pitkälle.

Ennen jokaista kilpailua hän kävelee radan läpi vähintään kolme kertaa, tarkistaa esteet ja keskustelee valmentajan kanssa. Hevonen ei saa nähdä maastokoetta etukäteen. SM-tasolla maastokoe on noin kolme kilometriä pitkä.

– Kun olen kävellyt radan läpi, ja tulen viimeiselle esteelle, suljen silmät ja ratsastan joka askeleen mielessäni, hän kertoo valmisteluista.

Omaa kuntoa on myös hoidettava monella tavalla.

– Täytyy työstää tasapainoa ja kuntoa. Käyn punttisalilla, pyöräilen tallille ja hoidan hevosia, joten liikun hyvin paljon.

Hevoset on hoidettava todella tarkasti vammojen ehkäisemiseksi. Jos hevonen on poissa pelistä on myös ratsastaja poissa kilpailukentiltä.

Pelottaako sinua koskaan?

– En pelkää. Totta kai riskit ovat olemassa, hevonen voi esimerkiksi horjahtaa ja kaatua esteellä, mutta jos luotat hevoseen ja se luottaa sinuun, asiat toimivat hyvin, hän sanoo.

Viettää aikaa ulkomailla

Hedda on ollut kaksi kevättä ja kesää Saksassa, missä hänella on myös sukulaisia. Sieltä hän on matkustanut Puolaan ja Hollantiin kilpailuihin. Tulevaisuus on ulkomailla.

– Suunnitelmani on asettautua asumaan Keski-Eurooppaan. Äidinkieleni on saksa ja opiskelen saksaa aktiivisesti koulussa, jotta tulevaisuudessa voisin opiskella Saksassa, sanoo Hedda, joka mielellään haluaisi eläinlääkäriksi.

Hän käy nyt ensimmäistä vuotta Gymnasiet Grankulla samskolanissa ja koulutyö vaati osansa. Miten tämän voi yhdistää?

– Kuuntelen tarkasti tunneilla ja yritän tehdä läksyt välitunneilla, niin silloin se menee helpommin, sanoo Hedda, joka aikoo käydä lukion neljässä vuodessa, jotta voi olla ulkomailla pitempiä aikoja.

Tallissa viisi tuntia päivässä ja paljon työtä. Kannattaako?

– Olen todella motivoitunut, nautin joka hetkestä hevosten kanssa, ja kun on maastoradalla ja voittaa SM-kultaa tunnen, että se on todella sen arvoista. Sitä paitsi olen saanut paljon uusia ystäviä ja oppinut samalla suomea, hän sanoo.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *