| URHEILU - IDROTT

Hedwig, 15, siktar högt

Minst fem timmar om dagen, varje dag, nästan året om hittar man Hedwig “Hedda” Wikström från Grankulla i eller i närheten av stallet. Hedda har satsat på fälttävlan i fyra år och siktet är högt ställt.

– Inom två år hoppas jag på att kunna delta i junior-EM och i framtiden i EM för seniorer och senare VM om allt klaffar, säger hon.

Fälttävlan är en gren som består av tre delar: dressyr, banhoppning och terrängritt. Ofta spänner tävlingarna över flera dagar.

– Det är jättekrävande för både häst och ryttare och även hästar är personligheter och har bättre och sämre dagar, säger Hedda som har terrängritt som favorit.

Hon har själv tre hästar. Ponnyn Snow Princess är favoriten och den hon mest tävlat med. Hon har i sommar vunnit två guldmedaljer i fälttävlan av vilka en personlig och en i lag-FM. Hon har även deltagit i Nordiska mästerskapen där hon blev tolfte och i dressyr-FM. Därutöver vann hon guld i lagdistriktsmästerskapen i fälttävlan och brons individuellt i distriktsmästerskapen i seniorklassen.

– Nordiska mästerskapen var min sista stora ponnytävling, sedan skall ponnyn tyvärr säljas och jag koncentrerar mig på hästarna.

Balans och kondition

Hon har ridit i fem år, hållit på med fälttävlan i fyra och har nu kommit så här långt tack vare många träningstimmar med sina egna tränare och landslagstränarna.

Hedda går första året i gymnasiet och skolarbetet kräver sitt. – Jag lyssnar bra på lektionerna och försöker göra läxor på rasterna, säger hon.

Inför varje tävling går hon runt banan minst tre gånger och kollar hinder och diskuterar med tränaren, men hästen får inte se terrängbanan före start. Banan är cirka tre kilometer lång i terrängritt på FM-nivå.

– När jag gått runt banan och kommer till sista hindret blundar jag och rider varje steg i mitt huvud, säger hon om förberedelserna.

Även konditionen ska skötas också på många sätt.

– Man måste jobba med balans och kondition. Jag går på gym, springer, cyklar till stallet och sköter hästar så jag rör väldigt mycket på mig.

Hästarna ska skötas väldigt noga för att undvika skador. Är hästen ur spel så är också ryttaren borta från tävlingsbanorna.

Är du aldrig rädd?

– Rädd är jag inte. Det är klart att det alltid finns risker, hästen kan t.ex. snubbla och falla vid ett hinder, men om man litar på hästen och den på dig, så funkar det bra, säger hon.

Vistas utomlands

Hedda har vistats två vårar och somrar i Tyskland, där även släkt finns, och rest därifrån till Polen och Holland för att tävla. Framtiden finns utomlands.

– Min plan är att bosätta mig i Mellaneuropa. Jag har tyska som modersmål och läser tyska aktivt i skolan med tanke på att kunna studera i Tyskland i framtiden, säger Hedda som gärna vill bli veterinär.

Hon går nu första året i Gymnasiet Grankulla Samskola och skolarbetet kräver sitt. Hur går det ihop?

– Jag lyssnar bra på lektionerna och försöker göra läxor på raster så då går det lättare, säger Hedda som gör gymnasiet på fyra år för att kunna vistas utomlands under längre perioder.

Fem timmar om dagen i stallet och mycket jobb. Är det värt det?

– Jag är väldigt motiverad, njuter av varje stund med hästarna och när man är på terrängbanan och vnner FM-guld, så känner jag att det absolut är värt det. Dessutom har jag fått jättemycket nya kompisar och lärt mig finska på köpet, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *