| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Hyvinvointia, iloa ja elämyksiä kulttuurista

Joulun tunnelmaan viritti osallistuminen 22.12. Kauniaisten kirkossa pidettyyn konserttiin Enkelten laulua pimeydessä – joulukonsertti vuoden pimeimpänä päivänä.

Johanna Almark-Manninen & JAM Ensamble loivat tunnelman, jossa vuoden pimein päivä muuttui musiikin vaikutuksesta elämykseksi. Musiikillisesta ilotulituksesta nauttivat silminnähden sekä esiintyjät että yleisö. Konsertti todisti taas kerran sen, josta on jo olemassa paljon tutkimustietoakin: kulttuurikokemukset lisäävät yhteen kuuluvuuden tunnetta, tuovat iloa ja hyvinvointia. Taide ja kulttuuritoiminta liitetään moniin yksilö-, yhteisö- ja yhteiskunnan tason sosiaalisiin vaikutuksiin: yksinäisyyden lievittämiseen, sosiaaliseen osallistumiseen, osallisuuden vahvistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Se liittyy myös aktiiviseen kansalaisuuteen; kulttuurisen osallistumisen ja äänestysaktiivisuuden ja vapaaehtoistyön tekemisen välillä on todettu yhteys.

Assi Liikanen (2003) tunnisti väitöstutkimuksessaan neljä taide- ja kulttuuritoiminnan hyvinvointiin vaikuttavaa elementtiä. Ensiksi taide rikastuttaa elämää elämysten ja merkityksellisten taidekokemusten kautta, toiseksi taiteella on yhteys kokemuksiin paremmasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Lisäksi taideharrastukset ja kulttuuritoiminta synnyttävät yhteisöllisyyttä, tuovat uusia ihmissuhteita ja taide lisää elin- ja työympäristön viihtyisyyttä.

On myös esitetty, että kulttuurin ja hyvinvoinnin välinen yhteys ei ole yksiselitteinen eikä aukoton. Voisivatko taustalla olla pikemminkin erot sosiaalisessa asemassa kuin taiteen vaikutukset Tutkimustieto kuitenkin puhuu laajasti sen puolesta, että taiteen ja kulttuuritoiminnan avulla voi löytää keinoja Hyvinvointia, iloa ja elämyksiä kulttuurista hyvinvoinnin lisäämiseksi. Prof. Antti Karisto puhuu näkymättömästä sosiaalipolitiikasta. Tärkeä askel ymmärryksessä tähän suuntaan on sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen, 17.12.18 julkaistu suositus toimista, joiden avulla edistetään kaikkien väestöryhmien taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Suositukset on kirjattu tulevaisuuden maakunnille ja kunnille, mutta julkaisussa on hyviä toimenpide-ehdotuksia heti toteutettavaksi. Taide ja kulttuuri liitetään kunta- ja palvelustrategiaan sekä osaksi hyvinvointikertomustyötä. Lisäksi varmistetaan taide- ja kulttuuritoiminnan integrointi sosiaali- ja terveyspalveluihin ja tunnistetaan yhdyspinnat ja mahdollisuudet eri toimijoiden kanssa. Myös elinympäristön merkitys on huomioitu, sillä yhtenä toimenpiteenä esitetään, että määräosa rakennushankkeiden kustannuksista varataan kohteen taidehankintoihin. Toimenpiteet suositellaan kirjattavaksi eri toimijoiden yhteiseen kulttuurihyvinvointisuunnitelmaan. Ilahduttavaa on, että Kauniaisissa kulttuuri on jo nyt mukana toiminnassa monella tavalla.

Alussa kuvaamassani konsertissa muistui mieleen vaikuttava hetki joulukuun alussa, jolloin Villa Bredan ryhmäkotien asukkaille järjestettiin kattoterassilla illan hämärtyessä hyvää mieltä tuottanut glögi- ja laulutilaisuus. Suunnittelemme nyt yhteislaulutilaisuuksien järjestämistä Villa Bredan asukkaille ja muille kuntalaisille, ensimmäinen on 1.2. klo 13 ja kesän kunniaksi lauletaan Villa Bredan kattoterassilla.

ULLA TIKKANEN

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *