| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Onnea ja elinvoimaa

Arvioinneissa käy yleensä ilmi, että kauniaislaiset voivat keskimäärin hyvin, viihtyvät ja ovat aktiivisia.

Koulussa lapset saavat hyviä oppimistuloksia, päiväkodit saavat parhaat todistukset pääkaupunkiseudun vanhemmilta ja lukiomme onnistuvat hyvin. Jouluaattona New York Times esitti Kauniaisen ehkä maailman onnellisimpana kaupunkina maailmassa. Suurin osa lapsista ja nuorista kokevat olevansa tärkeä osa perhettä, kaverijoukkoa ja kouluyhteisöä. Noin 95 prosenttia ilmoittavat harrastavansa jotain joka viikko. Koululaisemme liikkuvat myös enemmän kuin naapurikuntien lapset ja nuorisotyöttömyys on matalampi. Kaupungissa on noin 100 yhdistystä, jotka myötävaikuttavat osallistumiseen ja aktiivisuuteen. Eläkeläisyhdistysten tapaamiset Villa Junghansissa houkuttelevat yleensä noin 100-200 osallistujaa. Kirjasto on melkein kaksinkertaistanut aukioloaan omatoimi-konseptin myötä. Kansalaisopiston osallistujamäärät ovat nousseet paljon viime vuosina.

Yrittäjyys oli mukana alusta kun Janne Thurman ja muutama muu aktiivinen henkilö 1906 perustivat kaupungin osakeyhtiönä. Kulttuurihenkilöitä muutti Kauniaisiin, ja he loivat huvilakaupungin. Kirjailija Mikael Lybeck rakennutti Vallmogårdenin, jossa pidettiin kulttuuri-iltoja. Hänen vaimonsa Louise perusti ensimmäisen koulun, Svenska samskolanin, jonne oppilaita tuli kaukaa jo silloin. Yli 90 vuotta sitten järjestettiin rehtori Hagelstamin aloitteesta Kauniaisissa Suomen ensimmäinen hiihtoloma. 85 vuotta sitten kaupunkiin rakennettiin maan ensimmäinen laskettelurinne. Viime vuosina kaupunkiin on tullut muun muassa jalkapallohalli, kuntorappuset ja frisbeegolfrata.

Suomen ensimmäinen taidekoulu perustettiin Kauniaisiin 40 vuotta sitten. Kauniaislaiset tulisielut loivat konseptin, ja se on levinnyt koko maahan. Kaupungin musiikkiprofiili on voimakas ja moni tunnettu muusikko tulee täältä.

Edelläkävijöitä ja yrittäjyyttä löytyy vieläkin Kauniaisista sekä kulttuurista ja urheilusta että muilta aloilta. Kaupunki on ollut ensimmäisinä soveltamassa esimerkiksi kouluvaaritoimintaa ja avointa perhetoimintaa.

Nuoret tietokonenörtit järjestivät vuonna 1992 Suomen ensimmäisen Assemblyn. He loivat jotain aivan uutta alalla, josta myöhemmin on tullut Suomelle hyvin tärkeä peliala. Koulut ovat olleet digitalisoinnin edelläkävijöitä ja kehittivät digitalisen oppimisalustan ennen kuin sitä edes ajateltiin kansallisesti. Lokakuussa koululaisille ja kaupunkilaisille kokeiluna avatussa DigiLabissa kaupunki alkoi viime vuonna testata miten tekoälyä voi käyttää.

Minulle onni ja elinvoima liittyvät toisiinsa. Ihminen voi hyvin, kun saa olla innovatiivinen, luova ja kehittää, kun saa olla aktiivinen tai harrastaa kulttuuria yhdessä. Kun kaupunkilaiset voivat hyvin, yhteisö on elinvoimainen ja ehkä jopa onnellisin maailmassa. Mitä se sitten tarkoittaakin.

HEIDI BACKMAN

SIVISTYSTOIMENJOHTAJA

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *