| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Grankullaföretag på lista över intressanta inredningsvarumärken

Business Finland har valt Bonden till ett av de åtta intressantaste inredningsvaru- märkena i Finland.

Grankullabon Kati Hienonen finns bakom företaget. På listan finns även bl.a. Artek och Nikari.

– Jag har i ett par års tid systematiskt byggt upp varumärket Bonden, som förenar nordisk design och hållbar utveckling och som tillverkas i Finland, säger Hienonen.

Hon har från första början siktat på att bli internationell och produkterna säljs på olika håll i Europa, i Sydkorea, USA och Nya Zeeland. Men visst kan man köpa produkterna även i Finland.

– Ekologi och nordisk design intresserar ute i världen. Eftersom våra produkter, med start från garnet, tillverkas i Finland, dikterar det produktpriserna så att marknaderna finns där segmentet ekologisk lyx växer, säger hon.

Vad för slags produkter handlar det om?

– Det är vackra och miljövänliga textilier som passar till en avslappnad livsstil. Idén är att erbjuda ett så giftfritt textilutbud som möjligt där vi använder nordiska närmaterial som filt, ull från finska får och lin.

Kati Hienonen bor i Grankulla och Bondens kontor och lager finns i samma hus. 

Kati Hienonen påpekar att ullen från finska får handlar om ett verkligt material för cirkulär ekonomi eftersom uppskattningsvis 50–80 % av materialet kastas. Utbudet består just nu av plädar, sjalar, kuddar och pallar.

Då textilindustrin smutsar ner mer än t.ex. flyg- och fartygstrafiken behövs nya sätt att närma sig textilproduktionen, säger Kati Hienonen.

Hur många återförsäljare har du utomlands?

– Ett tjugotal och i Finland lika mycket detaljförsäljning, samt även B2B beställningsjobb, som skräddarsytts för kunderna.

Vilka är de populäraste produkterna?

– Filttygskuddarna som passar för både inom- och utomhusbruk, plädarna av ullen från finska får och sjalarna.

Vilka är framtidsplanerna?

– Att fokusera på det väsentliga på en splittrad exportmarknad, säger Kati Hienonen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Listningen kan man bekanta sig med här: https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/2019/ihanimmat-suomalaiset-sisustusbrandit/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *