| KAUPUNKI - STADEN

Rättvis handel-staden Grankulla ännu rättvisare i framtiden

Grankulla har nu sällat sig till de andra städerna i huvudstadsregionen genom att bli en Rättvis handel-stad. Hederstiteln beviljades i slutet av mars.

– Klart det känns fint. Vi var pusselbiten som saknades i huvudstadsregionen, säger kosthållschefen Anja Hankala.

Anja Hankala (t.v) och Lea Iikkanen bjuder på Rättvis handel-kaffe på stadshuset. På bilden även diplomet som överräckts till staden.

Fullmäktige beslutade 2017 – efter att Esbo utmanade Grankulla – att staden ska sikta mot att få hederstiteln. För att få titeln förutsätts bland annat att staden vid sina tillställningar och på stadshuset bjuder på rättvisemärkt kaffe och te och regelbundet även på andra produkter som godkänts av föreningen för Rättvis handel.

I själva verket används dessa produkter redan i alla skolkök, bland annat bjuds eleverna på rättvisemärkta bananer några gånger om året då det är soppa på matsedeln. Det har också med tiden kommit med fler produkter som honung, senap mm.

Det är meningen att i framtiden utöka med de rättvisemärkta produkterna så fort det an möjligt inom upphandlingen.

– Min vision är att vi efter att stadens upphandlingskontrakt för livsmedel tar slut nästa vår får, i och med ny upphandling, med fler rättvisemärkta produkter, säger Hankala.

Rengöringsmedel skulle också kunna ingå. I skolgymnastiken kunde det finnas rättvisemärkta handbollar o.s.v. I framtiden ökar utbudet även med fler ekologiska och närproducerade produkter.

Grankulla är den 16:e staden som fått den här hederstiteln.

Vad beror det på att städerna är så få?

– Det beror säkert bl.a. på att produktutbudet är så litet och att produkterna är aningen dyrare, säger Hankala.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *