| Historia -

Taidetta Villa Bredassa

Monilla kunnilla on oma taidekokoelmansa, niin myös Kauniaisilla. Ensimmäiset teokset ostettiin 1960-luvulla, mutta vasta 1970-luvulla kokoelma alkoi kasvaa vauhdilla.

Silloin Kauniainen oli alkanut rakentaa ja laajentaa päiväkoteja, kouluja, terveysasemaa, kaupungintaloa ja niin edelleen. Taidetta tarvittiin seinille.

Silloinen kulttuurilautakunta otti vastuun tästä. Paikkakunnalla oli runsaasti nuoria taiteilijoita, jotka myivät mielellään teoksia, suoraan tai näyttelyissä. Näihin taiteilijoihin kuuluvat taidegraafikot Irmeli Kukkapuro, Elina Luukanen, Tapani Mikkonen ja Raimo Puustinen. Vuosibudjetti ei antanut mahdollisuuksia suuriin ostoksiin, mutta hyvä grafiikka oli haluttua.

 

Kulttuurituottaja Cecilia McMullen, joka myös on ollut mukana Bredan taideprojektissa, ja Clara Palmgren ovat Irmeli Kukkapuron taulujen ääressä Villa Bredassa.

Elinaikanaan suosittuja olivat Per Björkvall ja Jorma Mattila, jotka piirsivät useita Kauniaisten huviloista. Björkvall arkkitehtinä ja Mattila taitavana itseoppineena. Kolmessakymmenessä vuodessa kaupungin taidekokoelma kasvoi 450 työllä. Useimmat töistä olivat grafiikkaa, mutta mukana oli myös öljymaalauksia, tekstiilitöitä, pieniä veistoksia, piirroksia. 2000-luvun alun jälkeen on ostettu vain muutamia töitä. Syynä oli käytössä olleen rahan niukkuus ja tilojen tietynlainen kyllästäminen: seinät olivat yksinkertaisesti täynnä taidetta.

Villa Breda rakennettiin 1990-luvun alussa, ja osa taideteoksista sijoitettiin sinne. Kun rakennusta korjattiin ja laajennettiin pari vuotta sitten, teokset vietiin varastoon yhdessä Ekkullan ja Anemonen teosten kanssa. Ekkulla ja Anemone purettiin.

Viime talvena nämä varastossa olleet teokset otettiin esille ja saavat uuden kodin Villa Bredassa, palvelukeskuksessa ja palvelutalossa. Palvelukeskuksen taideteokset ovat kevään aikana löytäneet uudet paikat uusilla seinillä.

Vierailija voi nykyisin aloittaa kierroksen A. Wilhelmsin öljymaalauksella. Teos esittää Villa Schönholtzia, ja siinä näkyy millaiselta paikka jossa Villa Breda nyt on näytti 80 vuotta sitten. Taulu on ripustettu tuloaulaan. Suuressa salissa on Rafael Wardin grafiikkaa. Teos ostettiin vuonna 1994 Ekkullaan Wardin Vallmogårdissa pitämästä näyttelystä. Wardi osallistui näyttelyyn kutsuttuna taiteilijana. Salissa on myös Irmeli Kukkapuron grafiikkaa. Paikka on erityisen sopiva Kukkapuron teoksille, koska sali on nimetty Kukkapurosaliksi hänen ja hänen miehensä Yrjön kunniaksi. Yrjö Kukkapuro on maailmankuulu huonekalujen suunnittelija. He ovat kuten suuri osa palvelukeskuksessa esiintyvistä taiteilijoista asuneet pitkään Kauniaisissa. Kaupungissa asuminen ei ole ollut ehtona, mutta se on vaikuttanut kuvaan Kauniaisista kulttuurikaupunkina.

Villa Bredan henkilökunta on toivonut, että rakennuksen huoneet nimetään kauniaislaisten taiteilijoitten ja kirjailijoitten sekä sellaisten ihmisten mukaan, jotka ovat tehneet työtä kaupungin hyväksi. Kaikkiaan 15 huonetta nimetään, ja tähän liittyy lyhyt kuvaus nimen takana olevasta ihmisestä.

Huoneiden nimet ja taidekokoelman taiteilijat ovat varmasti tuttuja useille vierailijoista, mutta nuoremmat ja vastikään kaupunkiin muuttaneet eivät kenties tiedä, mitä kätkeytyy nimen Hanna taakse tai kuka on taiteilija Vicke Österman? Taiteilijoista kootaan erillinen mappi, jossa on lyhyt esittely suomeksi ja ruotsiksi, ja sen on määrä olla esillä tuloaulassa.

Suunnitelmissa on, että palvelukeskuksen taideteokset ovat paikoillaan kesään mennessä. Sen jälkeen ovat vuorossa hoivakodin tilat. Teokset ovat odottaneet pääsyä seinille äkillisen vesivahingon ja tiettyjen tilojen tapettien valinnan takia. Tähän on varattu aikaa, jotta kokoelmista löydetään sopivat teokset, ja saadaan aikaan ratkaisu, joka tuo iloa ja muistoja.

Kun suunnitelma on valmiina, ammatti-ihmiset ripustavat taulut. Villa Breda noudattaa hyvin tiukkaa linjaa taideteoksista kummankin osaston kohdalla. Lahjoja ei voi ottaa vastaan koska se voi johtaa taulujen määrän liian suureen kasvuun. Julkisten kokoelmien taideteosten pitää perustua laatuun ja valintaan. Silloin kunnioitetaan sekä taidetta että katsojaa. Villa Bredan taideteokset numeroidaan, valokuvataan ja luetteloidaan. Kauniaisten kaupungin kulttuuripalvelut vastaavat kaupungin taidekokoelmasta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *