| KAUPUNKI - STADEN

Ruotsinkielisen esikoulun muutto lähestyy – henkilökunta näkee suuria etuja

Tämä tarjoaa meille monia uusia mahdollisuuksia työskennellä lasten parhaaksi ja johtaa lisääntyvään yhteistyöhön päiväkodin ja koulun välillä. Tätä mieltä ovat Granhult-koulun rehtori Catharina Sunesdotter, Grankottenin päiväkodin johtaja Kristina Gustafsson ja esikoulun opettaja Michaela Lindholm ennen ruotsinkielisen esikoulutoiminnan tulevaa muuttoa Granhultiin.

Esikoulun muutto Granhultiin tapahtuu aikaisintaan syksyllä vuonna 2021. Suunnittelu on toki jo täydessä vauhdissa.

– Olen sitä mieltä, että esikoululaisten siirtyminen kouluun helpottuu. Yhteistyö meidän välillämme tiivistyy, sanoo Catharina Sunesdotter.

Nykyisin esikoululaiset ovat vierailleet koulussa noin kerran kuukaudessa ennen koulun alkua, ja Sunesdotterin mukaan lasten turvallisuudentunne kohenee jo näitten vierailujen ansiosta.

– Luulen, että he tuntevat olonsa turvallisemmaksi, kun he tapaavat koulun henkilökuntaa useammin ja toimivat enemmän koulussa. Kun olemme samassa talossa, yhteistyö kehittyy luonnollisemmaksi, hän sanoo.

Ryhmien määrä riippuu lasten määrästä

Nykyisin esikouluopetusta annetaan kaikissa päiväkodeissa. Ryhmien koko voi vaihdella 7:stä 21:een lapseen. Tämä tarkoittaa, ettei toiminta ole samanlaista kaikille.

– Kun ruotsinkielinen esikoulutoiminta muuttaa Granhultiin, ryhmät muodostetaan lasten lukumäärän mukaan, sanoo Kristina Gustafsson.

Esikoululaiset saavat oman pihan leikeille. Kuvassa vasemmalta Michaela Lindholm, Kristina Gustafsson ja Catharina Sunesdotter.

Granhultin esikoulu alkaa toimia päiväkodin tavoin siten, että henkilökunnan lukumäärä noudattaa päiväkodin mitoitusta. Tämä tarkoittaa yhtä aikuista seitsemää lasta kohti (varhaiskasvatuksen opettajaa ja lastenhoitajaa).

– Esikoululapsilla henkilökunta on sama koko päivän. Aukioloaika on 7–17, kertoo Gustafsson.

Edellyttää muutostöitä

Käytännössä esikoulun muutto Granhultiin edellyttää koulussa kunnostustöitä. Lopullista päätöstä remontista ja aikataulusta ei ole vielä päätetty. Sivistystoimenjohtajan Heidi Backmanin mukaan kyse on runsaan miljoonan euron summasta.

– Kunnostuksen takia esikoulu saa oman siiven, Sunesdotter sanoo.

Esikoululaiset saavat myös oman pihan leikeille. Ja leikkiminen on tärkeää, sanoo Michaela Lindholm. Tämän lisäksi hän korostaa palloiluhallin ja uimahallin ynnä muun vastaavan läheisyyttä.

Vanhempien selvä enemmistö halusi keväällä 2018 tehdyn kyselyn mukaan, että lapset saavat käydä esikoulua päiväkodissa. Lindholmin mielestä tilanne on muuttunut koska henkilökunta on keskustellut paljon lasten vanhempien kanssa.

– Jos me toimimme rauhallisesti, myös he ovat rauhallisia. Pitää ajatella myönteisesti, silloin tämä leviää. Luulen, että tilanne on jo rauhoittunut, Lindholm pohtii.

Sunesdotter on samaa mieltä.

– Kyse on muutoksesta ja muutos on vaikeaa. Meidän täytyy antaa tämän kypsyä hitaasti ja kertoa eduista, hän sanoo.

Lasten huoltajien kirjallisessa kyselypalautteessa nousi eniten esille huoli esikoulun koulumaisuudesta ja huolta aiheutti myös se, että lapset joutuvat esikoulupäivän aikana vaihtamaan opettajia. Tämä tekee esikoulupäivästä rikkonaisen. Mielipiteet on otettu huomioon valmistelussa.

Entä lapset? Lindholmin mukaan he ovat pitäneet vierailuista Granhultissa, esimerkiksi yhteisistä urheilupäivistä.

– Täytyykö meidän palata Grankotteniin, kuulee hän usein lapsilta kouluvierailun jälkeen.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *