| URHEILU - IDROTT

Onpas täällä mäkistä, sanoo Anton Karlsson

Pari vuotta sitten olisi skånelainen Anton Karlsson, 20, tuskin uskonut, että muuttaa asumaan Suomeen paikkaan nimeltä Kauniainen pelaamaan käsipalloa kaupungin joukkueessa GrIFK:ssa.

Näin kuitenkin kävi. Anton on kotoisin Staffanstorpista Lundin ulkopuolelta ja viihtyy hyvin sekä Granissa että seurassa.

– Viihdyn valtavan hyvin, eikä ole pois suljettua, että jään tänne vielä yhdeksi kaudeksi, hän sanoo.

Kausi ei ole tähän mennessä ollut mitenkään kehuttava GrIFK:lle tai Antonille. Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista ja on sarjataulukossa jälkipäässä. Anton taas joutui syksyllä sivuun olkavamman takia. Hänet leikattiin marraskuun alussa. Kun KG tapasi hänet joulukuussa, kuntoutus oli ajankohtaista.

Pelasi nuorten EM-kisoissa

Anton aloitti käsipalloilun viisi kuusi -vuotiaana Staffanstorpissa. Kymmenvuotiaana hän muutti Lugiin. Vuonna 2016 hän alkoi harjoitella Lugin miehissä. Hän on myös pelannut nuorten EM-kisoissa (U21), ja maajoukkuepelit ovat hänen tavoitteensa myös tulevaisuudessa.

– Mutta otan pienen tavoitteen kerrallaan. Niin olen aina tehnyt, hän sanoo.

Ennen muuttoa Graniin vuonna 2018 hän vieraili toukokuussa kaupungissa ja tapasi muutamia pelaajia. Suomessa hän vieraili ensi kertaa elämässään.

– Tunnelma oli hieno ja ympäristö aivan erilainen kuin tasaisessa Skånessa. Täällä on paljon mäkiä. Käsipallo tuntui heti myös oikein hyvältä. Tasoa ajatellen otan Ruotsiin verrattuna askeleen taaksepäin, mutta toisaalta tämä merkitsee enemmän peliaikaa, kertoo valintaansa tyytyväinen Anton.

Muutto merkitsi myös hyppäystä aikuisuuteen suoraan koulunpenkiltä. Käsipallon ohessa hän työskentelee kouluavustajana 28 tuntia viikossa ja viihtyy työssä hyvin. Aiemmin hän työskenteli avustajana Grankottenin päiväkodissa. Vapaa-ajalla hän valmentaa poikien 06-joukkuetta. Hän asuu yksin asunnossa lähellä vanhaa Turuntietä.

– On uskomattoman hienoa kävellä ympäri Gallträskiä. Luonto on tosi upeaa. Ja Kauniainen on myös urheilukaupunki vaikka on kooltaan pieni, sanoo Anton, joka on mielissään ihmisten huomiosta kun kävelee kaupungilla.

Ainoa kielteinen seikka hänen mielestään on, ettei hänen kotinsa lähistöllä ole kauppaa.

– Ja että täällä on jyrkkiä mäkiä minne tahansa meneekään, hän nauraa.

Saa paljon peliaikaa

Ruotsiin verrattuna Karlsson on saanut enemmän peliaikaa. Se oli yksi muuton tavoitteista. Hänestä Suomen sarjan taso on kohentunut.

– Huippujoukkueet kuten Dicken tai BK ovat ottaneet suuria askelia ja sitä on ollut mukava seurata. On sääli, että sarjassa tänä vuonna on vain kahdeksan joukkuetta. Paljon peliaikaa haluavalle nuorelle pelaajalle tämä sarja on hyvä vaihtoehto, hän sanoo.

Käsipallo on suuri laji Kauniaisissa, mutta pieni laji Suomessa. Miten kiinnostusta lajiin voidaan lisätä?

– Pitää aloittaa alhaalta ja yrittää saada mukaan mahdollisimman paljon nuoria. Ruotsin ja Suomen erottaa se, että Ruotsissa pelaaja vaihtaa joukkuetta, jos ei viihdy joukkueessa, mutta Suomessa pelaaja lopettaa tai vaihtaa lajia. Nuoret pitää pitää mukana niin kauan kuin mahdollista, hän sanoo.

ANTON KARLSSON VASTAA:

Tulevaisuuden suunnitelmat: Panostaa enemmän käsipalloiluun. Mahdollisuuksia on paljon tarjolla: Ruotsi, Norja ja niin edelleen. Ei ole varma missä. Sopimus GrIFK:n kanssa päättyy tämän kauden jälkeen.

Lempiruoka: Liha ja perunagratiini.

Harrastukset: Seurustelu kaverien kanssa. Pelaa mielellään padelia, tennistä ynnä muuta samanlaista.

Kuuluisin suomalainen sinun mielestäsi: Oi, sanotaan Miro Koljonen (entinen joukkuetoveri, joka pelaa tätä nykyä Fjellhammerissa Norjassa).

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *