| URHEILU - IDROTT

Backigt värre i Grankulla, tycker Anton Karlsson

För ett par år sedan hade skåningen Anton Karlsson, 20, knappast trott att han snart bor på en ort som heter Grankulla i Finland och spelar handboll för klubben i staden, GrIFK.

Så gick det dock och Anton, som kommer från Staffanstorp utanför Lund, stortrivs med både Grani och klubben.

– Jag trivs väldigt bra, det är inte uteslutet att jag stannar en säsong till, säger han.

Säsongen har hittills inte varit någon höjdare för varken GrIFK eller Anton. Laget har varit skadedrabbat och ligger lågt nere i tabellen. Själv råkade Anton i höstas ut för en axelskada och blev opererad i början av november. När KG träffar honom i december är det rehabilitering som gäller.

Spelat i junior-EM

Anton började spela handboll när han var fem, sex år i Staffanstorp och vid 10-11 års ålder flyttade han till Lugi. År 2016 började han träna med Lugis herrlag. Han har även spelat i junior- EM 2018 (U-21) och han siktar på landslagsspel även i framtiden.

– Men jag tar små mål i taget. Det har jag alltid gjort, säger han. Innan han flyttade till Grani år 2018 besökte han staden i maj och fick träffa några spelare. Det var också första Finlandsbesöket någonsin.

– Det var en fin atmosfär och miljön var ju helt annorlunda än i platta Skåne, det finns mycket backar här. Det kändes genast också rätt bra med handbollen. Nivåmässigt är det ett steg tillbaka jämfört med Sverige, men det betyder å andra sidan mera speltid, säger Anton som är väldigt nöjd med sitt val.

Flytten innebar också en flytt in i vuxenlivet, direkt från skolbänken. Nu jobbar han vid sidan om handbollen dessutom som skolgångshandledare 28 h/v vid Granhult och trivs bra. Tidigare jobbade han som assistent på Grankotten. På fritiden tränar han pojkarnas 06-lag. Han bor ensam i en lägenhet nära gamla Åbovägen.

– Det är fruktansvärt fint att promenera kring Gallträsk. Naturen är jättefin. Och Grankulla är också en idrottsstad trots att staden är liten, säger Anton som också gillar att folk hejar på honom när han rör sig på stan.

Det enda negativa är enligt honom att han inte har en affär alldeles i närheten av hemmet.

– Och att det är uppförsbacke vart man än går, skrattar han.

Får spela mycket

Han har fått spela mycket i Finland, jämfört med i Sverige, vilket var ett av målen med flytten. Serien i Finland tycker han att har blivit bättre.

– Topplagen som Dicken och BK har tagit stora kliv och det är roligt att se. Tyvärr är det synd att det bara är åtta lag med i år. För en yngre spelare som vill ha mycket speltid är den här serien ett bra alternativ, säger han.

Handbollen är en stor gren i Grankulla, men en liten gren i Finland. Hur kunde man öka intresset för grenen?

– Man får börja nerifrån och försöka få så många unga som möjligt med. Skillnaden mellan Sverige och Finland är man i Sverige byter klubb om man inte trivs i laget, men i Finland slutar man eller byter sport. Det gäller att hålla kvar ungdomarna så länge som möjligt, säger han.

ANTON KARLSSON SVARAR:

Framtidsplaner: Satsa mera på handbollen, möjligheterna är många: Sverige, Norge, osv. Osäkert var. Avtalet med GrIFK går ut efter denna säsong.

Favoriträtt: Kött med potatisgratäng.

Hobby: Umgås med vänner. Gillar att spela padel, tennis osv.

Kändaste finländaren enligt dig: Oj, vi säger Miro Koljonen (tidigare lagkompis som nu spelar i Fjellhammer i Norge).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *