| URHEILU - IDROTT

Käsipallo: Mikael Källman on tuonut peli-ilon takaisin – GrIFK tekee uutta nousua

Grankulla IFK:n syksy miesten käsipalloliigassa oli vaikea. Joukkue kärsi lukuisista loukkaantumisista ja ajautui pelillisesti umpisolmuun, keräten vain yhden sarjapisteen syksyn yhdeksästä ottelusta.

Joukkueen johdossa tehtiin lopulta vaikea, mutta odotettu päätös vaihtaa valmentajaa – Kaj Hagman siirtyi sivuun tehtävistään ja uudeksi päävalmentajaksi valittiin Mikael Källman. 

Suomen kaikkien aikojen käsipalloilija Mikael Källman palasi työskentelemään tuttuun ympäristöön. Grankulla IFK:n kanssa kauden 2020-2021 loppuun asti ulottuvan sopimuksen tehnyt Källman valmensi jo aikaisemmin urallaan Kauniaisissa, johtaen HC Westin kahteen Suomen mestaruuteen. Vuodenvaihteesta alkaen Grankulla IFK:n valmennuksesta vastannut Källman on tuonut lyhyessä ajassa muutoksen joukkueeseen – itseluottamus omaan tekemiseen on löytynyt ja pistetilikin on karttunut. 

– Täällä oli tekemistä monella osa-alueella. Tammikuussa maajoukkuepelaajat olivat poissa ja meni hetki ennen kuin päästiin kunnolla käyntiin. Sitä enemmän olin yllättynyt, kuinka hyvin ensimmäiset pelit menivät joukkueelta. Aika nopeasti saatiin kasaan oleelliset asiat ja yksinkertaistettiin peli, Källman kertoo. 

Kuluvan kauden sarjajärjestelmä on Grankulla IFK:lle kiitollinen, eikä mitään ole vielä menetetty. Joukkueen kausi jatkuu alemmassa jatkosarjassa, jonka kaksi parasta joukkuetta kohtaavat puolivälierissä ylemmän jatkosarjan kaksi heikointa joukkuetta. Källman ja pelaajat ovat asettaneet tavoitteekseen alemman jatkosarjan kärkipaikan.

 – Kyllä tarkoitus on ottaa alemmassa jatkosarjassa se kärkipaikka. Silloin ei joudu pelaamaan puolivälierissä tämän hetken kolmea suurta vastaan (Cocks, Dicken, BK-46), mutta ei meidän tarvitse heitäkään pelätä. 

Patrik Johanson apuvalmentajana

Entinen nuorten maailmanmestari Patrik Johanson, on toiminut kuluvalla kaudella pelaamisen ohella Grankulla IFK:n apuvalmentajana ja jatkaa myös Källmanin apurina. Kentällä vasenkätinen Johanson olisi ollut tärkeä lisä joukkueelleen, mutta loukkaantumisten takia miehen pelit kentällä on jo tältä kaudelta nähty. Nyt miehen osaamista ja Ruotsissa saatua käsipallokasvatusta hyödynnetään valmentajana. 

– Perusosaaminen ja perusajattelu käsipallosta – hän osaa ne asiat todella hyvin. Me ajatellaan samalla tavalla ja keskustellaan läpi, miten halutaan asiat tehtävän. Peleissä Pava katsoo enemmän maalivahtitilanteen perään ja antaa huomioita pelin sisältä, kertoo Källman. 

Tammikuun tähtipelaaja Alexander Qvist

 Grankulla IFK on kärsinyt kuluvalla kaudella valtavasti loukkaantumisista, joka on omalta osaltaan avannut nuorille näytönpaikkoja. Källmanin kauden suurin onnistuja kentällä on ollut nuori Alexander Qvist (s.2002), joka valittiin myös koko SM-liigan tammikuun tähtipelaajaksi. 

Alexander Qvistin nimi on nyt noussut niin kauniaislaisten kuin vastustajienkin mieliin.

Källmanin mukaan Qvist on ollut suuri osasyy joukkueen viimeaikaisissa onnistumisissa. 

– Qvist on kaikin tavoin sellainen pelaaja, joita toivoo että joukkueessa on. Fyysinen kaveri, joka satsaa urheiluun ja jolla on valtava tahtotila ja motivaatio. 

Qvistin nimi on nyt noussut niin kauniaislaisten kuin vastustajienkin mieliin.

– Aikaisemmin häntä ei ole skoutattu ja se on ollut hänen etunsa tähän asti. Nyt vastustajat katsovat videolta mitä hän tekee ja keskittyvät siihen. Pikkuhiljaa tulee se vaihe, missä hänen kohdalla pitää monipuolisuuden kanssa tehdä lisää töitä. 

Källmanin mukaan tulevaisuus seurassa näyttää todella hyvältä, erityisesti 02- ja 03-ikäluokissa on monta lupaavaa pelaajaa. Fysiikkavalmentaja Anton Paavola on tehnyt yhdessä Qvistin ja muiden nuorten pelaajien kanssa jo vuosia päättäväisesti töitä, minkä työn tulokset näkyvät nyt Källmanin mukaan selvästi. 

Kauniainen, GrIFK ja Källman 

Kauniainen versus Karjaa, miten ympäristöt eroavat toisistaan: 

– Karjaalla, kun on oman kylän poikia, niin sitähän ei tule profeetaksi omassa kylässä. Täällä Kauniaisissa kunnioitetaan aivan eri tavalla – ollaan tosi reiluja ja oikeudenmukaisia. 

Vaikka kuluvan kauden tärkeimmät pelit ovat vielä edessä, katsotaan Kauniaisissa myös jo ensi kauteen. Seura on käynyt keskusteluja mielenkiintoisesta vahvistuksesta ja myös Källman on esittänyt omat toiveensa joukkueen rakentamisesta. Grankulla IFK ja Källman janoavat menestystä: 

– En halua vain pallotella tuossa. Me halutaan haastaa ne kolme suurta, sitä tämä sarja kaipaa. 

Grankulla IFK:n kausi jatkuu alemmassa loppusarjassa. HIFK, ÅIFK, PIF sekä GrIFK pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka kaksi parasta pääsee puolivälieriin. Puolivälierät aloitetaan 26.3. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *