| URHEILU - IDROTT

Handboll: Grankulla har hittat spelglädjen under Mikael Källman – GrIFK kommer igen efter svår höst

Hösten var tung för Grankulla IFK:s handbollsherrar i ligan. Laget led av ett otal skador och hamnade i en spelmässig återvändsgränd. Det blev bara en poäng på nio ligamatcher i höst.

Till slut fattade lagledningen ett svårt men väntat beslut att byta tränare. Kaj Hagman fick kliva åt sidan för nya chefstränaren Mikael Källman.

Finlands alla tiders handbollsspelare Mikael Källman återvände till en bekant miljö. Han skrev på ett kontrakt till slutet av säsongen 2020-2021. Under hans förra sejour i Grankulla vann HC West två FM-guld. Källman har sedan årsskiftet redan förändrat laget – självförtroendet har stigit och poängsaldot ökat.

– Här fanns att göra på flera delområden. I januari saknades landslagsspelarna och det tog en stund innan vi kom igång ordentligt. Därför var jag överraskad över hur bra de första matcherna gick. Vi fick ganska snabbt koll på det väsentliga och förenklade spelet, säger Källman.

Seriesystemet är gynnsamt för Grankulla IF och inget är förlorat än. Säsongen fortsätter i den lägre slutserien vars två bästa lag i kvartsfinalen ställs mot de två svagaste i den övre slutserien. Källman och spelarna har nu en enkel målsättning.

– Meningen är att ta tätplatsen i den nedre slutserien. Då behöver man i kvartsfinalen inte spela mot någon av de tre stora just nu (Cocks, Dicken, BK-46) även om vi inte är rädda för dem heller.

 Patrik Johanson assisterande tränare

Den förre juniorvärldsmästaren Patrik Johanson har vid sidan av aktivt spel också varit assisterande tränare i Grankulla IFK och han fortsätter också som Källmans hjälptränare. På planen har vänsterhänte Johanson varit viktig för laget, men på grund av skada har han gjort sitt på planen för den här säsongen. Nu kommer hans handbollskunskaper från Sverige väl till pass som tränare.

– Han kan handbollens grundtanke och baskompetens mycket bra. Vi tänker på samma sätt och diskuterar hur vi vill att sakerna görs. Under matcherna tittar Pava mer på målvaktens agerande och gör observationer om spelet, säger Källman.

 Januari stjärnspelare: Alexander Qvist

Grankulla IFK har haft verkligen många skadade spelare den här säsongen men det har å sin sida givit unga spelare chansen att visa vad de går för. En som lyckats är enligt Källman unge Alexander Qvist (f. 2002), som valdes till FM-ligans stjärnspelare i januari. Källman anser att Qvist är en av orsakerna till lagets framgångar den senaste tiden.

Nu har både Grankullaborna och motståndarna lagt märke till Alexander Qvist.

– Qvist är på alla sätt en spelare man vill ha i sitt lag. Han är fysisk, satsar på idrotten samt har enorm vilja och motivation.

Nu har både Grankullaborna och motståndarna lagt märke till Qvist.

– Han har inte scoutats tidigare och det har hittills varit en fördel för honom. Nu tittar motståndarna på videor på vad han gör och fokuserar på det. Så småningom kommer vi till det skedet med honom att vi måste jobba mer med mångsidigheten.

Källman anser att framtiden ser ljus ut för klubben. I synnerhet i årsklasserna 02 och 03 finns många lovande spelare. Fystränaren Anton Paavola har redan i åratal jobbat målmedvetet med Qvist och de andra unga spelarna. Nu kan man enligt Källman klart se resultatet av det arbetet.

 Grankulla, GrIFK och Källman

 Grankulla versus Karis. Hur skiljer sig miljöerna?

– I Karis är jag hemmasonen, och man blir ju inte profet i sin egen by. Här i Grankulla respekteras jag på ett helt annat sätt. Folk är verkligen schysta och rättvisa.

Trots att de viktigaste matcherna fortfarande återstår blickar man i GrIFK redan mot nästa säsong. Klubben har förhandlat om intressanta värvningar och Källman har också framställt önskemål om lagets sammansättning. Grankulla IFK och Källman törstar efter framgångar.

– Jag vill inte bara bolla litegrann. Vi vill utmana de tre stora för det är vad den här serien behöver.

Grankulla IFK:s säsong fortsätter i varje fall i den nedre slutserien. HIFK, ÅIFK, PIF och GrIFK spelar en dubbel serie varifrån de två bästa går till kvartsfinalerna, som börjar den 26.3.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *