| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Lastemme turvallisuus

Lapsillamme ja nuorillamme on oikeus turvaan ja hyvään oloon kotona, koulussa ja missä he nyt sitten liikkuvatkaan, myös verkossa.

Viimeksi vuonna 2019 tehdyn kouluterveystutkimuksen tuloksista näemme, että Kauniaisten kouluissa lapset ja nuoret voivat hyvin kansallisessa vertailussa. Useimmat nuorista kokevat, että he ovat tärkeä osa perhettä, kaveripiiriä ja kouluyhteisöä. Kauniainen on omassa luokassaan kahdessa asiassa. Melkein kaikilla on harrastus, ja nuoret sekä lapset liikkuvat paljon.

Sitä vastoin huolestuttavaa on, että kauniaislaisten koulujen oppilaiden asenne huumeisiin on muuttunut entistä hyväksyvämmiksi, ja moni kertoo, että vanhemmat antavat heille alkoholia. Aivan liian moni altistuu kiusaamiselle ja seksuaaliselle häirinnälle, ja useat voivat henkisesti huonosti tai potevat kouluväsymystä.

Poikien kiusaaminen on yleisempää kuin tyttöjen, jotka sen sijaan kertovat seksuaalisesta häirinnästä ja henkisestä huolesta aivan liian suuressa määrin. Yläkoulun tytöistä on esimerkiksi 5 prosenttia kokenut seksuaalista häirintää koulussa, 17 julkisissa tiloissa ja niinkin paljon kuin 24 prosenttia verkossa tai puhelimessa. Poikien osalta prosentit ovat 4, 5 ja 9.

Verkossa levitetään myös paljon valheita ja vihapuhetta. Meidän aikuisten voi olla vaikeaa puuttua siihen, mitä verkossa tapahtuu, etenkin kun useimmat lapsista ei kerro niistä aikuisille. Kauniaisten suomenkielisissä kouluissa on äskettäin otettu kokeilukäyttöön verkkopalvelu, someturva, joka tukee lapsia ja nuoria ja antaa juridista apua, jos he kokevat kiusaamista tai häirintää verkossa. Turussa palvelua kokeilleet raportoivat parin kuukauden testin jälkeen, että nuoret ja lapset ovat käyttäneet palvelua, ja se näyttää joissain tapauksissa johtaneen rikosilmoitukseen. Voit lukea lisää palvelusta muualta lehdessä ja verkossa osoitteessa www. someturva.fi. Heti kun ruotsinkielinen versio on valmiina, se otetaan käyttöön ruotsinkielisissä kouluissa. Suunnitelman mukaan se tapahtuu huhtikuussa.

Kauniaisten kouluterveystutkimuksen tulokset on analysoitu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja käsitelty sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sivistystoimen viisi valiokuntaa käsittelee tuloksia helmi-maaliskuussa.

Palaamme eri muodossa aiheeseen, kun meillä on lisää tietoa tuloksista ja toimenpiteistä.

HEIDI BACKMAN

SIVISTYSTOIMENJOHTAJA

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *