| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Yrittäjien toivelistalla: Kimppakonttori ja elävä keskusta-aukio

Minkälainen toimintaympäristö Kauniainen on yrittäjille? Vastaus tähän on nyt saatu viime vuonna tehdyn kyselyn avulla. Kyselyyn vastasi 36 yrittäjää ja toiveena on uusi ”kimppakonttori” ja elävä Thurmaninaukio.

Kaupungissa vuoteen 2011 asti toiminut kimppakonttori oli Kauniaisten Yrittäjät ry:n perustama ja hallinnassa. Toiveenani on saada yrittäjille uusi yhteinen tila, yrittäjien puheenjohtaja Kia Katarina Järvinen sanoo. Yrittäjäkyselyn takana oli Kauniaisten kaupunki ja Suomen Yrittäjien paikallisyhdistys Kauniaisten Yrittäjät – Grankulla Företagare. Kyselyn antia purettiin tuoreeltaan Yrittäjäillassa viime lokakuussa, mutta palataan nyt tässä yrittäjänumerossa vähän tarkemmin toimintaympäristöasioihin.

Saiko yhdistys kaipaamansa vastaukset?

– Kyllä saimme. Kysymykset laadittiin yhdessä kaupungin virkamiesten kanssa. Kyselyn fokus ja ensisijainen tarkoitus oli luoda kaupungille ja myös yhdistykselle mittaristo, jota voidaan toistaa ja verrata, kertoo Järvinen.

Hänen mielestään on ilahduttavaa, että kaupunginjohtaja Christoffer Masarin isännöimä Yrittäjäilta kerran vuodessa kokoaa runsaasti yrittäjiä ja myös kaupungin virkamiehiä ja poliitikkoja pohtimaan yhteisiä asioita.

– Tuntuu hyvältä kun päättävät poliitikot tunnistavat ja sanovat ääneen, että yrittäjät ovat kaupungille tärkeä voimavara, hän toteaa.

Yrittäjäillan ehdottomasti tärkein viesti puolin ja toisin oli ja on tahtotila tehdä yhteistyötä ja että upouudesta kaupungin keskusta-aukiosta muodostuu aidosti asukkaiden olohuone. Tila ja paikka, mihin voi tulla joko hetkeksi istahtamaan tai viettämään pidempää aikaa. Sitä viestiä kerrottiin myös kyselyssä.

Minkälaisissa asioissa yrittäjät haluavat enemmän tukea kaupungilta ja minkälaisilla toimenpiteillä kaupunki voisi parantaa yrittämisen toimintaedellytyksiä?

– Ykkösasiaksi nousi, odotetustikin, liike- ja toimitilojen vuokrat. Asia, mihin voivat vaikuttaa ainoastaan tilojen omistajat. Kaupungilla ei ole työkalupakissa vipuvartta, millä vapaassa markkinataloudessa ohjataan vuokratasoa. Kaupungilla on jonkin verran yrittäjävuokralaisia omissa tiloissaan, mutta olen ymmärtänyt, että näiden tilojen vuokralaiset ovat tyytyväisiä.

Yrittäjät kaipaavat edelleen niin sanottua ”kimppakonttoria”. Yhteistyössä kaupungin virkamiesten kanssa on useampaan kertaan yritetty löytää tähän ratkaisua.

– Sopivia tiloja ei vaan ole. VR torppasi jo lähes valmiit suunnitelmat kahteen kertaan. Ensin ei onnistunut silloin vielä suhteellisen hyvässä kunnossa olleen asemarakennuksen vuokraaminen. VR ei myöskään suostunut vuokraamaan uudisrakennukselle tonttia alueeltaan. Kaupungissa vuoteen 2009 asti toiminut kimppakonttori oli Kauniaisten Yrittäjät ry:n perustama ja hallinnassa, Järvinen kertoo.

Työtilojen lisäksi kaivataan äänieristettyjä neuvottelutiloja.

Valokuvaaja tavoitti kiireisen puheenjohtajan
Hiuskellari Carmenista, missä kampaaja-yrittäjä Niina Pihlajamäki oli juuri saanut työnsä valmiiksi.

Useammassakin kommentissa kaivattiin kaupungilta lisää, suoraan yrittäjille suunnattua tiedottamista. Tähän on Järvisen mukaan vaikuttanut kyselyn ajankohtana työmaana ollut keskusaukio ja parkkipaikkojen muutokset.

– Aion kyllä ottaa tämän tiedottamisen esille kaupungin ja yrittäjien yhteisessä Kontaktiryhmässä. Tiedottamista ei koskaan ole liikaa. Täytyy vaan löytää sopivat muodot sen toteuttamiseen. Ehkä useampi Yrittäjäillan tapainen tilaisuus, missä yrittäjät ja kaupungin päättäjät ja virkamiehet voivat vaihtaa ajatuksia, hän sanoo.

Kyselystä selvisi, että kaupungin netissä toimiva pienhankintaportaali Cloudia on jäänyt yrittäjille vieraaksi.

– Yllättävä 100 prosentin Ei ole tuttu -vastaus. Tässä jos missä on nyt tiedottamisen paikka, Järvinen sanoo. Cloudia on toisaalta kaupungin hankintakanava, mutta samalla myös sähköinen alusta, missä yrittäjät voivat jättää tarjouksensa sähköisesti. Palvelua voi käyttää rajoitetusti ilman, että siihen rekisteröityy. Tällöin näkee tarjouspyynnön nimen, kuvauksen ja määräajan. Rekisteröityminen on maksutonta ja tarkempaan tietoon avaavan käyttäjätunnuksen saa käyttöönsä välittömästi.

Haluatko lähettää terveisiä yrittäjille?

– Voisin nostaa pöydälle tässä yhdistyksen sosiaalista toimintaa rapauttavan ilmiön. Olemme joutuneet viimeisen vuoden aikana peruuttamaan useamman tilaisuuden. Olen miettinyt tätä asiaa paljon ja yrittänyt keksiä siihen ratkaisua. Tilanteen tekee oudoksi kaikissa kyselytutkimuksissa esille tullut seikka, että eniten jäsenet toivovat yhteisiä tilaisuuksia. Olen avoin kaikille ja kaikenlaisille tilaisuus- ja tapahtumaehdotuksille.

Päättäjille hänellä on myös viesti.

– Jatkakaa kaupungissa vallitsevaa hyvää ja myönteistä yrittäjäpolitiikkaa. Tyytyväinen yrittäjä on erinomainen käyntikortti ja imagon kohottaja liikkuessaan kaupungin rajojen ulkopuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *