| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kiinteistömaailman barometri: Vanha arkkitehtuuri nyt arvossa asuntokaupassa

Paljon puhuttu kasvukeskusten ja muun Suomen erilaistuminen ei enää yksin ohjaa asuntojen arvonkehitystä, vaan yhä isompi vaikutus on asuntojen rakennusvuosikymmenellä paikkakunnan sisälläkin.

– Espoon ennusteessa vahvinta arvonkehitystä nähdään Tapiolan ja Otsolahden asunnoissa ja erityisesti uusissa ja 1950-luvulla rakennetuissa asunnoissa. Asuntotyypeittäin yksiöiden näkymät ovat edelleen parhaat, kertovat Kauniaisten ja Espoon Kiinteistömaailma-yrittäjät Heidi Metsänen ja Hannu Salo.

Kiinteistömaailman vuodesta 1994 toimittama barometri julkaistaan tänä syksynä täysin uudistuneena. Uusi barometri pohjaa nyt yhteistyökumppani eCraftin tekoälypohjaiseen asuntojen arvonkehitysennusteeseen, jota on rikastettu Kiinteistömaailman paikallisella markkinanäkemyksellä.

Tekoälymallinnuksen ennustama 1 % keskimääräinen hinnannousu tulevalle vuodelle vastaa myös Kiinteistömaailman näkemystä. Kauniaisten/Espoon nousu vuosina 2020-23 on ennusteen mukaan 2,1 %. Helsinki kasvattaa etumatkaansa, siellä ennustettu vuosikasvu on 3,7 %.

Korona näkyy vähän

Viime kuukausien korona-aika näkyy Hannu Salon mukaan asuntokaupassa käsittämättömän vähän.

– Kiinteistömaailma-ketjussa tehtiin juuri päättyneessä syyskuussa enemmän kauppoja kuin kertaakaan minään yksittäisenä kuukautena sitten vuoden 2013, kertoo Salo.

Kauniaisissa ja Espoossa kauppamäärät notkahtivat keväällä, mutta kesäkuusta alkaen kauppoja on tehty normaaleilla volyymeillä. Kauniaisissa kauppa kävi Metsäsen mukaan niin hyvin, että myyntiennätyksiä saavutettiin sekä elokuussa että syyskuussa.

– Korona ei romahduttanut kauppahintoja, mutta tarjonnassa korona näkyy vieläkin: osa yhä odottelee myyntiinlaittoa esim. riskiryhmät terveyssyistä, Kauniaisten, Leppävaaran ja Laaksolahden Kiinteistömaailma-yrittäjä Heidi Metsänen toteaa.

1970-luvun asunto kohtuuhintaan

Ennusteen keskeinen havainto on se, että valtakunnalliset ja jopa yksittäisten kaupunkienkin keskimääräiset luvut kertovat vuosi vuodelta vähemmän.

– Espoossa vahvin arvonkehitys keskittyy metroradan varteen ja pienimpiin asuntoihin. Mielenkiintoista on myös eri vuosikymmenten asuntokannan erilainen arvonkehitys. 50-luvun arkkitehtuuri miellyttää selvästi ihmisiä, samoin kuin se, että näissä asunnoissa peruskorjaukset ovat yleensä tehty, Hannu Salo pohtii.

Huhtikuussa 2020 asuntojen kauppamäärät romahtivat finanssikriisin 2008 aikaiselle tasolle, mutta kauppa toipui nopeasti, toteavat Heidi Metsänen, Hannu Salo ja Matti Salo. Danske Bankin mukaan nyt erityisen aktiivisesti asuntokaupoilla liikkuvat nuoret, 18-40-vuotiaat asunnonostajat.

Vaatimattominta arvonkehitys on 1970-luvun asunnoissa. Toisaalta se avaa myös mahdollisuuksia. Nämä kodit tarjoavat monin paikoin sitä paljon peräänkuulutettua kohtuuhintaista asumista, välittäjät toteavat.

– Kauniaisissa on pulaa välihinnan omakoti- ja rivi- ja paritalohuoneistoista. Miljoonaluokan tarjontaa on paljon, Heidi Metsänen sanoo.

Vaikka omakotitalojen arvonkehitys onkin vaatimattomampaa kuin kerrostaloasunnoissa, ovat niiden lähiajan näkymät kuitenkin nyt paremmat kuin aikaisemmissa ennusteissa.

– Halu lisätä asumisväljyyttä on trendi, joka tässä ajassa on voimissaan, Metsänen sanoo.

Nyt kaupat tehdään digitaalisesti

Lehdistötilaisuudessa barometristä paikalla oli myös Danske Bankin johtaja Matti Salo. Hän toteaa, että korona on johtanut siihen, että 90 prosenttia lainaneuvottelusta tehdään etänä.

– Nyt on tapahtunut digiloikka. Digitaalisten asuntokauppojen määrä on vuoden vaihteesta syyskuuhun lähes viisinkertaistunut, hän sanoo.

Lyhennysvapaita haettiin keväällä kolme kertaa normaalia enemmän, mutta Salon mielestä on yllätys, ettei näille lyhennysvapaille ole haettu merkittävissä määrin jatkoaikaa, vaikka sitä on tarjottu.

– Tämä on positiivinen viesti taloudesta, ja kertoo siitä että tilanne ei olekaan niin huono, lainoja uskalletaan taas lyhentää, hän toteaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *