| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Villabok i fokus då kulturföreningen firar

Det blev inte riktigt som planerat när Grankulla svenska kulturförening i år firar sitt 30-årsjubileum. Pandemin tog firandet, men ordförande Patrik Limnell hänger inte läpp för det. Han ser istället framåt och gläder sig över den nya boken om villorna i staden som snart utkommer.

Årets Grankullabo, som utnämnts sedan 2005, utsågs inte, Svenska dagen firades inte heller och den planerade jubileumskonserten uteblev, däremot utkom tidskriften Vi i Grankulla för ett par veckor sedan, vilket gläder Limnell.

På plussidan finns också att föreningens stora projekt, fotoboken Villor i Grankulla är ute i handeln till jul. Boken består av bilder och texter på båda inhemska språken och engelska.

– Det blir en höjdare och jag hoppas att alla Grankullabor och andra som tycker om staden köper den, det är en perfekt julklapp, säger han.

De böcker som tidigare funnits om Grankulla har enligt honom alltid sålt slut. Upplagan för den nya boken är tusen exemplar. Cirka 15 procent är redan sålda.

Hoppas på nya medlemmar

Föreningen har i dag närmare 200 medlemmar. – Vi tar gärna emot nya medlemmar, oberoende av vilket språk man talar. Vi har redan nu finskspråkiga medlemmar och fler är välkomna, säger Limnell som gärna också vill se fler unga med i verksamheten.

Föreningens viktigaste uppgift är enligt honom att upprätthålla kulturell verksamhet i staden.

– Vi ska arrangera kulturaftnar, seminarier osv. Vi har en massa förmågor i vår by som kan berätta om sig själva och sin verksamhet. Det finns skådespelare, konstnärer, författare. Det handlar också om gemenskapen, vi vill engagera folk, få dem att röra på sig.

Patrik Limnell tror att distansarbetet fortsätter
också i framtiden och han hoppas att det ska
ge yngre stadsbor mera tid för att engagera sig
i föreningar, också kulturföreningen.

Limnell har varit ordförande sedan 2012 och före det vice ordförande i många år. Hur mår då kulturen i staden?

– Kulturen mår bra i Grankulla, men den kunde må betydligt bättre. Det har varit litet för stor omsättning bland dem som jobbat med kulturen inom staden efter att Clara Palmgren pensionerades, men nu har vi igen en bra och lovande kulturproducent i Cecilia McMullen, säger han.

Hur vill du att föreningen ska se ut när ni fyller 50?

– Jag hoppas att föreningen är aktiv. Jag tror att den kommer att vara större och ordna mera program. Vi har alla förutsättningar tack vare småskaligheten i Grankulla, den är vår styrka, säger han.

Det här är krafterna bakom boken Villor i Grankulla

  • Villamiljön i Grankulla har alltid intresserat och initiativet till boken Villor i Grankulla togs 2016. Då engagerades Grankulla svenska pensionärsförenings fotoklubb för att fotografera villor enligt den förteckning på cirka 60 byggnads- och kulturhistoriskt samt stadsbildsmässigt värdefulla byggnader i staden.
  • Fotografer är Henrik Bremer, Carl-Göran Karlsson, Christer Nikander, Peter Slotte, Curt Strengell, Anders Svartbäck och Gustav Wägar.
  • Arbetsgruppen bakom boken har bestått av styrelsemedlemmar i Grankulla svenska kulturförening: Christoffer Lindqvist, Tom Sandström och Marianne Svartbäck samt stadens kulturproducent Cecilia McMullen och Clara Palmgren som skrivit texterna.

Källa: Christoffer Lindqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *