| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: ”Jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin”

Sote-uudistuksen tavoitteena on varmistaa kansalaisille yhdenvertaiset palvelut parantamalla erityisesti peruspalvelujen saatavuutta ja laatua.

Edellistä mukaillen Länsi-Uudenmaan tavoitteena on olla Suomen paras hyvinvointialue, jossa toteutuu se, että asukkaat eri puolella Länsi-Uusimaata saavat yhdenvertaiset, laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut.

Länsi-Uudenmaan alue on moni-ilmeinen. Alueen 10 kuntaa ovat hyvin erilaisia. Yksi iso kaupunki ja muut yhdeksän keskisuuria ja pieniä kuntia ja kaupunkeja. Alueella on metsää, peltoa, merenrantaa, mutta myös tiheästi asuttua kaupunkiympäristöä. Kunnat ovat kaksikielisiä Karkkilaa ja Vihtiä lukuunottamatta. Vieraskielisiä on eniten Espoossa (20%), Kauniaisissa ja Kirkkonummella (9%). Kauniaisten erityispiirteenä on sijainti Espoon keskellä ja pitkäaikainen hyvä yhteistyö Espoon kanssa. Meillä terveyskeskusvaihtajien osuus on koko maan suurimpia.

Valmistelutyössä sitouduttiin ajatukseen “Tehdään yhdessä Suomen paras hyvinvointialue”. Sote-lakien hyväksymisen jälkeen 2021 asiat ovat edenneetkin vauhdikkaasti, sillä aikataulu on tiukka. 1.1.2023 alkaen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut, opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut ja pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Vuoden 2022 alussa oli hyvinvointialuevaalit. Aluehallitus ja aluevaltuusto aloittivat toimintansa maaliskuussa. Toukokuussa hyvinvointialuejohtajaksi valittiin muutosjohtajana toiminut LT Sanna Svahn. Organisaatiorakenteen kuvaus on pian valmis. Palvelualueet – lasten, nuorten ja perheiden palvelut, ikääntyneiden palvelut, yhteiset sosiaali-ja terveyspalvelut sekä vammaispalvelut-on jaettu yksiköihin. Palvelualueiden ja -yksiköiden johtajien virat täytetään kesän aikana. Syyskuussa jokainen koko siirtyvästä henkilökunnasta tietää, mikä on hänen paikkansa uudessa organisaatiossa.

Kauniaisten palvelupisteet säilyvät vuoden alussa ennallaan. Henkilökunta, noin 180 työntekijää, ei siirry pois Kauniaisista, vaan jatkaa työtä nykyisissä toimipisteissä. Muutos on se, että sosiaali-ja terveyspalvelut, oppilashuollon psykologi- ja koulukuraattoripalvelut ja tietyt tukipalvelut eivät ole enää osa kaupunkiorganisaatiota, vaan johtamisesta ja rahoituksesta vastaa hyvinvointialue.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuu on jatkossa sekä kunnalla että hyvinvointialueella. Kehittäminen ja muutostyö jatkuu uudella hyvinvointialueella vuosia. Muutoksessa onnistuminen edellyttää määrätietoisuuden lisäksi myös huolenpitoa, sekä kuntalaisista että henkilökunnasta.

ULLA TIKKANEN

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *