Impatiens Sunpatiens.
| KAUPUNKI - STADEN

Kesäkukat kruunaavat juhlavuoden kesäilmeen

Perinteisiä lajeja ja jännittäviä uutuuksia – kaupungin kesäkukkaistutukset muuttuvat vuosien myötä, mutta väriloisto on ennallaan.

Auringonlaskun lämpimät sävyt toistuvat juhlavuoden kesäkukkien väripaletissa. Tumma sininen ja violetti taittuvat vaaleanpunaiseen, ja kirkkaan punaisen ja oranssin hehku sekoittuu vaaleaan keltaiseen.

Begonia.
Begonia.
Samettikukka.
Samettikukka.

Kaupungin kesäkukkaistutusten suunnittelun avainsanoja ovat näyttävyys ja helppohoitoisuus. Pölyttäjähyönteisten ravintokasvien istuttaminen koetaan myös tärkeäksi. Pölyttäjiä houkuttelevia kukkakasveja tämän vuoden istutuksissa ovat erityisesti narsissitupakat, salviat, kosmoskukat, krassit, leijonankidat, begoniat, petuniat, samettikukat, tulikruunut, pystykasvuiset lobeliat ja myös aurinkoliisat. Osa kasveista houkuttelee erityisesti perhosia. Näyttävine lehtineen istutusten ilmettä kohottavat palmukaalit, koristebataatit, lännenhirssit, sulkahirssit ja värinokkoset eli isokirjopeipit.

Thurmaninaukio vuonna 2021.
Thurmaninaukio vuonna 2021.

Kaupungintalon edessä olleet suuret kukkatornit on sijoitettu Thurmaninaukiolle. Kukkatorneihin on suunniteltu erilaisissa sääolosuhteissa hyvin menestyviä riippapelargoneja. Torneja piristää kirjavakukkaisten petunioiden muodostama nauha. Kaupungintalon edustalle sijoitetaan metallisia köynnöstelineitä, joita kiipeämään istutetaan muun muassa köynnöskrasseja. Kotona kasvatettujen krassien lehtiä voi muuten käyttää vaikkapa salaatissa, niissä on erikoisen pippurinen maku.

Gallträskin kukkavene on tänä vuonna hehkuvan vaaleanpunainen. Veneen keskellä kasvaa suurikokoiseksi jalostettua tarhabegoniaa, ja reunoilla neonpinkkiä, runsaskasvuiseksi jalostettua maanpeitepetuniaa. Veneeseen mieltynyt sinisorsanaaras saattaa tänäkin kesänä poikasineen aiheuttaa kasvien lakoamista, mutta toivomme värien loiston näkyvän.

Kaupungin kesäkukkaistutukset suunnitellaan, ja taimien kasvatus kilpailutetaan syksyisin. Kasvattaja toimittaa valmiit taimet kaupungille kesän alussa, minkä jälkeen ne istutetaan kasvamaan astioihin ja maapenkkeihin. Taimivalikoima muuttuu ajan myötä. Uusia lajikkeita kehitetään ja vanhoja poistuu markkinoilta. Monia aiemmin reheväkasvuisia lajeja saatetaan jalostaa kompaktimmaksi. Kaupungin istutuksissa rehevänrunsaat lajit ovat kuitenkin näyttävämpiä, joten suunnitteluvaiheessa lajikkeiden kasvutavan valinta on olennaista.

“Kaupungin kausikasvivalikoimassa on vuosittain noin 60–70 eri lajiketta, joten kaivatessasi tarkempaa tietoa kasvista voit kysyä asiaa kaupunginpuutarhurilta: emmi.silvennoinen@kauniainen.fi.

Isokirjopeippi Coleus.
Isokirjopeippi Coleus.

Amppelit 2022 malli 1

 

Amppelit 2022 malli 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *