Impatiens Sunpatiens.
| KAUPUNKI - STADEN

Sommarblommorna förgyller jubileumsåret

Traditionella arter och spännande nyheter – stadens sommarplanteringar är olika från år till år, men färgprakten är den samma.

Färgpaletten för jubileumsårets sommarblommor återspeglar solnedgångens mjuka toner. De mörka blåa och lila tonerna bryter i rosa och glöden i de klara röda och orange färgerna blandas med ljust gult.

Begonia.
Begonia.
Samettikukka.
Ringblomma.

Nyckelord i planeringen av stadens sommarplanteringar är effektfullhet och lättskötthet. Det är även viktigt att plantera växter som lockar pollinerare. I planteringarna i år är de blommande växter som lockar pollinerare särskilt narcisstobak, salvia, rosenskära, krasse, lejongap, begonia, petunia, tagetes, eldkrona, rabattlobelia och även impatienshybrid ’SunPatiens’. En del av växterna lockar till sig särskilt fjärilar. Med sina imponerande blad höjer grönkål, batat, jungfruhirs, fjäderborstgräs och palettblad planteringarnas utseende ytterligare.

Thurmaninaukio vuonna 2021.
Thurmansplatsen år 2021.
De stora blomstertornen som funnits framför stadshuset har flyttats till Thurmansplatsen. I blomstertornen finns hängpelargoner som klarar sig väl i olika väderleksförhållanden. Tornen piggas upp med ett band av färggranna petunior. Utanför stadshuset placeras ställningar för slingerväxter. I dessa planteras bland annat blomsterkrasse. Krasse som odlas hemma kan förresten användas till exempel i sallad, krassen har en pikant smak av peppar.

Blomsterbåten i Gallträsk är i år glödande röd. I mitten av båten växer storväxta begoniasorter och vid kanterna neonrosa, marktäckande och ymnigt växande petunior. Gräsandshonan som fattat tycke för båten kan även i år med sina ungar orsaka att växterna lägger sig, men vi hoppas att färgprakten syns i alla fall.

Planeringen av stadens sommarplanteringar och konkurrensutsättningen av plantornas odling görs på hösten. Odlaren levererar de färdiga plantorna till staden i början av sommaren och efter det planteras de ut i kärl och lådor. Urvalet av plantor ändrar med tiden. Nya sorter utvecklas och gamla försvinner från marknaden. Flera tidigare frodiga sorter kan förädlas till mer kompakta växter. I stadens planteringar är de frodiga sorterna i alla fall mer imponerande så i planeringsskedet är det väsentligt att välja rätt växtsätt för plantorna.

“I stadens urval av utplanteringsväxter ingår varje år närmare 70 olika arter eller sorter, och om du vill veta mer om växterna kan du sända din fråga till stadsträdgårds-mästaren emmi.silvennoinen@grankulla.fi.

Isokirjopeippi Coleus.
Nässelblomma Coleus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *