Sarre-Rintamarttusen-perhe lähtee reissuun syksyn korvilla. Matkareitti ei ole kiveen hakattu, vaan menemme päivä kerrallaan sinne, minne hyvältä tuntuu, he toteavat. Familjen Sarre-Rintamarttunen ger sig ut på resan i början av hösten. Rutten är inte huggen i sten utan vi tar en dag i sänder och åker dit vi känner för att åka, säger de.
| KAUPUNKI - STADEN

Matkailuautolla kohti uusia seikkailuja

Perhe Sarre-Rintamarttunen luopui Kauniaisten asunnosta ja kunnosti pakettiautosta kodin, jolla suuntaa tulevaksi talveksi kohti Etelä-Eurooppaa.

Mitään keltanokkia reissulle lähtijöitä Samu Sarre, Petra Rintamarttunen sekä puolitoistavuotias Sulo-poika eivät ole.

– Edellisellä matkailuautolla kävimme Lapissa vuosi sitten. Reissu oli ikimuistoinen, eikä vauvan kanssa matkustamisessa ollut muita haasteita, kuin että asuntoautoksi muutettu pakettiauto osoittautui liian pieneksi. Eurooppa on tullut tutuksi muuten vaan matkustellessa ja nyt kun autokin on suurempi, ei meitä mikään estä toteuttamasta pitkäaikaista unelmaa lähteä pidemmälle reissulle matkailuautossa asuen, Rintamarttunen ja Sarre kertovat.

– Kun tapasimme Petran kanssa, minulla oli asuntoauto ja Petralla pitkäaikainen unelma lähteä reissaamaan matkailuautossa. Petra oli nimittäin seurannut instagramissa australialaista naista, joka perheensä kanssa asui asuntoautossa ja monien vuosien ajan matkusteli ympäri Australiaa. Suunnittelimme lähtöä pitkään, ja nyt se sitten toteutuu. Tarkoitus on kiertää noin kahdeksan kuukautta Eurooppaa ja palata Suomeen ensi kesänä, Sarre kertoo.

Asuntoauto on pitkä ja korkea Mercedes Sprinter, johon asuinneliöitä tulee noin kahdeksan. Pariskunta on yhdessä suunnitelleet pohjan.
Asuntoauto on pitkä ja korkea Mercedes Sprinter, johon asuinneliöitä tulee noin kahdeksan. Pariskunta on yhdessä suunnitelleet pohjan.

Asuntoauto on pitkä ja korkea Mercedes Sprinter, johon asuinneliöitä tulee noin kahdeksan. Sarre ja Rintamarttunen ovat yhdessä suunnitelleet pohjan. Auton rakentamisesta on vastannut Sarre ja sisustuksesta Rintamarttunen.

– Aloitin auton rakentamisen Kauniaisten kotimme pihalla alkukesästä, mutta suurin osa rakentamisesta tapahtui Inarissa isovanhempieni vanhalla porotarhalla sekä Petran isän luona Etelä-Pohjanmaalla. Kerrostalon pihalla rakentaminen ei olisi mitenkään ollut mahdollista. Haastavaksi osoittautui auton korin kaarevat muodot ja siten kalusteiden ym. kiinnitykset. Autossa kun ei suoria kulmia juuri ole, eikä jokaiseen kohtaan autoa voi myöskään ruuveja kiinnittää. Rakentamisessa tulee huomioida myös auton suurin sallittu kokonaismassa, jotta painoa ei tule liikaa ja rakennusmateriaalit tulee oikein valittua. Materiaalien tulee myös kestää kosteutta ja tärinää. Myös tavaroiden määrä ja sijoittelu tulee tehdä siten, että paino jakautuu tasaisesti. Trafin sivuilta löysin ohjeet sille, mitkä kriteerit auton pitää täyttää, jotta sen voi rekisteröidä matkailuautoksi, Sarre sanoo.

Samu Sarre kertoo auton rakentamisen kestäneen reilut pari kuukautta – tästä osan hän teki oman työn ohella.
Samu Sarre kertoo auton rakentamisen kestäneen reilut pari kuukautta – tästä osan hän teki oman työn ohella.

Sarre kertoo auton rakentamisen kestäneen reilut pari kuukautta – tästä osan hän teki oman työn ohella.

– Kokonaiskustannukset (auton hinta mukaan lukien) on noin 25 000 euroa. Halvemmallakin olisi päässyt, mutta koska asumme autossa pidemmän aikaa, niin halusimme panostaa kunnolla kotiimme, Sarre toteaa.

Sarre-Rintamarttusen-perhe lähtee reissuun syksyn korvilla.

– Matkareitti ei ole kiveen hakattu, vaan menemme päivä kerrallaan sinne, minne hyvältä tuntuu. Pohdimme sitä, lähdemmekö mahdollisesti Ruotsin vai Viron kautta. Alustava ajatus on ajaa Saksan läpi, siitä sitten Kroatiaan, Itävaltaa ja Sloveniaan. Kroatiasta pääsee lautalla Italiaan, jossa mahdollisesti olemme hieman pidemmän ajan. Siitä sitten Ranskan Rivieran kautta Espanjaan ja Portugaliin ja kesäksi takaisin Suomeen. Piipahdamme tosin talven aikana Suomessa ystävän häissä ja tapaamassa sukulaisia. Sen reissun teemme lentämällä pakettiauton jäädessä parkkiin johonkin ulkomailla, Sarre ja Rintamarttunen kertovat.

Rintamarttunen on luopunut lentoemännän tehtävistä ja Sarre tekee matkalta käsin ohjelmistokehitystöitä oman yrityksen puitteissa. Lähes kaiken omaisuutensa he kertovat myyneen ja vieneen vain kaikkein tärkeimpiä tavaroita Rintamarttusen äidin varastoon.

– Nyt aiomme nauttia matkailusta ja toteuttaa unelmiamme niin pitkään, kuin mahdollista. Sulo on osoittautunut jo nyt hyväksi reissukamuksi, emmekä malta odottaa yhteisiä seikkailuja. Toki pienen lapsen kanssa matkaa tehdään lapsen ehdoilla, eikä suunnitella liian kunnianhimoisia ajotunteja. Sulolla on hyvä päivärytmi, mistä aiomme pitää kiinni. Olemme sopineet, että kummallakin on matkalla tasapuolisesti myös omaa aikaa – pienessä tilassa asumissa on tärkeää antaa ja saada myös omaa aikaa, Sarre ja Rintamarttunen painottavat.

Perheen reissua ja auton rakentamisen vaiheita voi seurata YouTubesta: Family from Finland ja Instagramista @famfromfinland

Samun ja Petran vinkit matkailuautolla pidemmälle reissulle lähteville

  • Lapsen neuvola- ja lääkäritarkastukset, rokotesuositukset ja tulevista neuvola- ja lääkärikäynneistä sopiminen.
  • Omat rokotukset, hammaslääkäri-/lääkärikäynnit ym. ajan tasalle.
  • Kattavat vakuutukset koko perheelle.
  • Matkailuautossa asuminen ei sovi kaikille, joten ennen pidemmälle matkalle lähtemistä kannatta tehdä lyhyempi testireissu.
  • Auton kattava huolto – isompia remontteja ei ole kiva tehdä matkan päällä, koska auto on kuitenkin koti.
  • Tutustu maiden tieliikennelakeihin – monissa Euroopan maissa on muun muassa ympäristösuojelualueita, joihin matkailuautoilla ei saa ajaa. Puskaparkkeeraus (leirintäalueiden ulkopuolella yöpyminen) ei ole esimerkiksi Kroatiassa sallittua.
  • Autossa on hyvä olla varashälytin ja kassakaappi arvotavaroille.
  • Malttia pakkaamisen suhteen – kannattaa miettiä ainakin kaksi kertaa, mitä oikeasti tarvitsee ottaa mukaan.
  • Jokaiselle tavaralle on hyvä pohtia oma paikkansa – näin ”koti” pysyy myös helposti siistimpänä.
  • Letkeää mieltä! Tarkoitus ei ole päästä mahdollisimman nopeasti määränpäähän, vaan nauttia matkasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *