| URHEILU - IDROTT

Nelossijat kasvattaneet GrIFK:n mitalinälän hurjaksi

Grankulla IFK:n miesten käsipallojoukkueen urakka kauden 2022/23 SM-liigassa on edennyt jatkosarjavaiheeseen. Seitsemän joukkueen runkosarjassa Grani sijoittui kolmanneksi ja pääsee hyvistä asemista jahtaamaan pudotuspelipaikkoja ja mitalipelejä.

GrIFK:n kokenut kapteeni Fredrik Forss luonnehti joukkueensa runkosarjaa kaksijakoiseksi.

– Oli vaiheita, jolloin pelattiin tosi hyvin mutta ajoittain meidän peli ei kulkenut ollenkaan. Meillä on ollut tosi paljon loukkaantumisia ja ne eivät tehneet runkosarjasta helpompaa, mutta ne antoivat mahdollisuuksia uusille pelaajille ottamaan vastuuta, ja se on hyvä asia.

Forss arvioi runkosarjan kärkikaksikon Cocksin ja BK-46:n ennakkosuosikeiksi myös ylempään jatkosarjaan ja kevään playoffeihin.

– Ne ovat olleet meillekin vaikeita vastustajia, kun niitä vastaan ollaan saatu ainoastaan yksi piste, mutta meillä on mielestäni hyvät mahdollisuudet nousta kahden parhaan joukkoon jatkosarjassa, kunhan saadaan kavereita sairastuvalta pois.

Heikot pelit veivät peliä oikeaan suuntaan

Maalivahti Patrik Roslanderin mukaan GrIFK:lla oli alkukaudesta pari notkahdusta, jotka joukkue sai kuitenkin käännettyä edukseen. Kolmen ottelun kehno jakso alkoi rökäletappiolla Karjaalla, jatkui tasapelillä Dickeniä vastaan ja sitä seurasi kotitappio SIF:lle. Ne kaikki toimivat Roslanderin mielestä hyvinä herättäjinä.

Alexander Qvist, GrIFK, Igor Trajkovski, SIF ja Fredrik Forss, GrIFK Käsipallon miesten SM-liigan ottelussa Sjundeå IF – Grankulla IFK Fennia Areenalla 18. syyskuuta 2021. (Kalle Parkkinen/Newspix24)

– Ehkä se oli vähän semmoista hakemista alkukaudesta. Silloin ehkä ajateltiin, että nyt otetaan kulta ja päästään finaaliin sun muuta, mutta se vaatii silti tietyn duunin, mitä pitää tehdä ennen kuin voi laittaa itsensä johonkin sellaiseen kategoriaan. Ja luulen että me aloitettiin vähän väärästä päästä.

GrIFK oli lopulta runkosarjan vähiten maaleja päästänyt joukkue. Loukkaantumisten takia pelaamiseen ja taktiikkaan jouduttiin tekemään paljon muutoksia, jotka saatiin toimimaan. Omassa kenttäpäädyssään joukkue pelasi koko sarjan erittäin vakuuttavasti, ja pitävän puolustuslinjan takana torjunut Roslander oli itsekin hirmuvireessä. Hänet valittiin kentän parhaaksi pelaajaksi peräti viidessä peräkkäisessä ottelussa, ja valittiin ylivoimaisesti SM-liigan marraskuun tähtipelaajaksi.

Yhteistyö puolustuksen kanssa on kehittynyt koko kauden ajan, ja runkosarjan loppua kohden Grani sai vielä entisestään kiristettyä ruuvia, vaikka pelaajat maalivahdin edessä vaihtuivatkin tiheään.

– Treeneissä – ja myöskin pelin aikana – pyritään puhumaan siitä, mikä toimii ja mikä ei. Välillä todetaan, että vaikka edessä ei ehkä ollutkaan ihan oppikirjapuolustus, niin se toimi koska maalivahti näkee pallon koko ajan. Ja isoja vaihtoja ei lähdetä tekemään kesken pelin, niistä keskustellaan sitten matsin jälkeen, Roslander sanoo.

Mitaleilla viimeksi vuonna 2017

Kahtena edelliskautena SM-liigassa neljänneksi sijoittunut GrIFK haastoi edelleen sijoittuneista paremmin vuodesta 2007 suomikäsipalloa dominoineen Cocksin, joka voitti runkosarjan menetettyään vain yhden ainoan pisteen, tasapelistä Kauniaisissa.

Patrik Roslander.

Mestaruutta puolustavan BK-46:n kanssa on sen sijaan ollut hankalaa, tälläkin kaudella takkiin on tullut jo neljästi. Roslanderin mielestä syy siihen piilee karjaalaisten vauhdikkaasta pelitavasta, mikä tuottaa solkenaan maalipaikkoja.

– BK pelaa sellaista käsipalloa, joka ei ihan vielä sovi meille. He pelaavat nopeaa käsistä ja ottavat paljon ratkaisuja, välillä myös huonoista paikoista. Nopea peli tuo enemmän maalipaikkoja, ja se näkyy myös taululla. Kautta on vielä paljon jäljellä, ja uskon että saamme pelimme toimimaan myös heitä vastaan.

Kaksinkertaisena pelattavan ylemmän jatkosarjan kaksi parasta etenee suoraan välieriin, kolmonen ja nelonen kohtaavat alemman jatkosarjan ykkösen ja kakkosen puolivälierissä. Suomen mestari selviää viimeistään 20. toukokuuta.

GrIFK:n ottelut ylemmässä jatkosarjassa

11.2.23 16.00 Cocks – GrIFK

18.2.23 16.00 GrIFK – BK-46

24.2.23 19.15 HIFK – GrIFK

4.3.23 16.00 GrIFK – HIFK

16.3.23 19.00 GrIFK – Cocks

18.3.23 16.00 BK-46 – GrIFK

Lähtöpisteet sarjaan: Cocks 3, BK-46 2, GrIFK 1, HIFK 0.

Kaksinkertaisen sarjan kaksi parasta suoraan välieriin, kolmonen kohtaa puolivälierissä alemmassa jatkosarjassa toiseksi sijoittuneen ja nelonen alemman jatkosarjan voittajan.

Puolivälierät alkavat 22.3., välierät 8.4. ja loppuottelut 6.5. Kaikki ottelusarjat pelataan paras viidestä systeemillä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *