| URHEILU - IDROTT

GrIFK mycket medaljsuget efter flera fjärdeplatser

Det är dags för fortsättningsserien för Grankulla IFK:s herrlag i handbollens FM-liga 2022/23. I grundserien med sju lag kom Grani trea och har ett bra läge i jakten på plats i slutspelet och medaljmatcherna.

GrIFK:s rutinerade kapten Fredrik Forss beskriver grundserien som tudelad.

– Det fanns skeden då vi spelade jättebra, men tidvis löpte spelet inte alls. Vi har haft många skador vilket inte gjorde grundserien lättare. Men det gav nya spelare chansen att ta ansvar och det är en bra grej.

Forss anser att tätduon Cocks och BK-46 är favoriter också i övre slutserien och vårens playoff.

– De är svåra motståndare också för oss eftersom vi bara tagit en poäng av dem. Men jag tycker att vi har goda möjligheter att komma bland de två bästa i fortsättningsserien bara killarna lämnar sjukstugan.

Sämre matcher styrde i rätt riktning

Enligt målvakten Patrik Roslander hade GrIFK ett par svackor i början av säsongen som laget ändå kunde vända till sin fördel. En tre matcher lång svacka började med brakförlust i Karis, fortsatte med oavgjort mot Dicken och slutade med hemmaförlust mot Sjundeå IF. De fungerade i Roslanders tycke som en perfekt väckarklocka.

Alexander Qvist (51), GrIFK, Igor Trajkovski, SIF och Fredrik Forss (17), GrIFK i matchen Sjundeå IF – Grankulla IFK i september 2021. (Kalle Parkkinen/Newspix24)

– Vi var kanske lite vilsna i början av säsongen. Då tänkte vi kanske att nu tar vi guldet och går till final och annat liknande men det krävs ett visst slags arbete innan man kan klassificera sig till någon sådan kategori. Och jag tror att vi började lite i fel ände.

GrIFK var till slut det lag som släppte in minst mål. På grund av skador tvingades laget ändra spelet och taktiken en hel del, men det fungerade. På sin egen planhalva spelade laget hela tiden övertygande och Roslander var själv i superform. Han valdes till matchens bästa spelare hela fem matcher i rad och utsågs överlägset till FM-ligans stjärnspelare i november.

Samarbetet med försvaret har utvecklats hela säsongen och mot slutet av grundserien ökade Grani tempot ytterligare trots att spelarna i försvarslinjen byttes ut i tät takt.

– Under träning och också under matcherna strävar vi efter att tala om vad som fungerar och vad som inte gör det. Ibland konstaterar vi att trots att försvarsspelet kanske inte gick helt enligt spelboken så fungerade det ändå eftersom målvakten såg bollen hela tiden. Stora förändringar görs inte under matchen utan det diskuteras efter matchen, säger Roslander.

Medaljer senast 2017

Under de två senaste FM-säsongerna kom GrIFK fyra och har nu lyckats utmana Cocks, som dominerat den finländska handbollen sedan 2007. Cocks vann grundserien – med endast en poängförlust – efter en oavgjord match i Grankulla.

Patrik Roslander.

Regerande mästaren BK-46 har det däremot varit tungt att spela mot  – hittills har det blivit fyra förluster. Roslander anser att orsaken är det höga tempo Karislaget håller.

– BK spelar en handboll som inte riktigt passar oss. De spelar snabb handis och gör många avslut, ibland också från dåliga lägen. Ett snabbt tempo ger fler målchanser och det syns också på resultattavlan. Mycket återstår än av säsongen och jag tror att vi kan få spelet att fungera också mot dem.

Från den dubbla övre slutserien går de två bästa direkt till semifinal, trean möter i kvartsfinalen tvåan från den nedre slutserien och fyran vinnaren i nedre slutserien. Guldmedaljören klarnar senast 20 maj.

GrIFK:s matcher i den övre slutserien

11.2.23 16.00 Cocks – GrIFK

18.2.23 16.00 GrIFK – BK-46

24.2.23 19.15 HIFK – GrIFK

4.3.23 16.00 GrIFK – HIFK

16.3.23 19.00 GrIFK – Cocks

18.3.23 16.00 BK-46 – GrIFK

Utgångspoängen: Cocks 3, BK-46 2, GrIFK 1, HIFK 0.

Från den dubbla serien går de två bästa direkt till semifinal, trean möter i kvartsfinalen tvåan från den nedre slutserien och fyran vinnaren i nedre slutserien.

Kvartsfinalerna börjar 22.3, semifinalerna 8.4 och finalen 6.5. Alla matchserier spelas enligt bäst av fem matcher.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *