| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tavoitteena nousta Kauniaisten suurimmaksi yritykseksi

Kun puhutaan yrittäjyydestä Kauniaisissa usein mieleen tulee kivijalkakauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Mutta kaupungissa toimii myös muita yrityksiä, ikään kuin vähän piilossa. Yksi niistä on startup-yritys Plain Complex Oy, joka Vuorox-ohjelmiston avulla on automatisoinut työvuorosuunnittelun ja vapauttanut hoiva-alan ammattilaisten työaikaa potilastyöhön.

Kaikki alkoi Meilahden sairaalan anestesialääkäreiden kahvihuoneen sohvalta, jossa anestesialääkäri Sasu Liuhanen luki artikkelia siitä, kuinka tekoäly oli ensimmäistä kertaa voittanut maailman parhaat pelaajat Go-pelissä.

– Vaikuttavin osa oli oikeastaan se, että järjestelmästä tuli oleellisesti parempi ilman tietoa siitä, miten ihminen peliä parhaimmillaan pelaa. Aluksi mietin, josko lääkärien päivystyslistoja voisi suunnitella samoin periaattein, mutta myöhemmin fokus siirtyi kolmivuorotyöhön – sen haastavuuden ja ongelman laajuuden vuoksi.

Nyt yrityksellä on kuusi työntekijää ja firman perustajista kaksi kolmesta tulee Kauniaisista. Yrityksen kotipaikka on Kauniainen.

– Olen itse asunut täällä kohta 15 vuotta ja tuntui luontevalta, että Kauniainen on myös yrityksen kotipaikka.

Yrityksen toinen kauniaislainen on toimitusjohtaja Joonas Ollila. Firmalla ei ole omaa toimipaikkaa kaupungissa, vaan työt tehdään etänä ja tarvittaessa toimistohotellissa Pasilassa.

– Panostamme mieluummin henkilöstön palkkaamiseen kuin työtiloihin, Joonas Ollila toteaa.

Voi ajatella pelinä

Tuotteen sisältämä tekoäly on heidän itse kehittämä ja hyödyntää vastaavia menetelmiä kuin Googlen Deepmind ja OpenAI:n ChatGPT, mutta erityisesti työvuorosuunnitteluun sovellettuna. Tekoäly helpottaa listasuunnittelijan työtä Sasu Liuhasen mukaan ratkaisemalla palapelin ihmisen puolesta. Tekoäly kykenee suunnittelemaan jokaisen työvuorolistan juuri sen listan kannalta parhaista lähtökohdista, jolloin suunnittelu on huomattavasti joustavampaa.

Yritysidean isä, kauniaislainen Sasu Liuhanen (oik.) on itse lääkäri, mutta valitsi yrittäjän uran. Olen taustaltani myös tietojenkäsittelytieteilijä ja yritys on luonteva tapa yhdistää monenlaista osaamista, hän sanoo. Toimitusjohtajana firmassa toimii
Joonas Ollila, myös Kauniaisista.

– Kehittämämme tekoäly tekee työvuorolistan, eli suunnittelee vuorot työntekijöille. Vuorosuunnittelu on jatkuvaa kompromissien tekemistä ja vaihtoehtoisia tapoja laatia lista on lukuisia. Itse asiassa niitä on niin monta, että täydellisen listan löytäminen ei ole mahdollista. Listasuunnittelijat ovat kuitenkin taitavia löytämään ratkaisuja ja mietin miten tietokoneelle voisi opettaa saman taidon. Vastaus löytyi vahvistusoppimisesta, joka on aivan viime vuosina noussut ihmisen kykyjen yli mm. shakissa ja muissa lautapeleissä. Vuorosuunnittelunkin voi ajatella pelinä, jossa tekoäly pyrkii itseään vastaan pelaamalla entistä parempiin tuloksiin, hän toteaa.

Kolmivuorotyö on tekijälleen kuormittavaa ja sillä on tutkittuja terveyshaittoja. Kuormitusta on mahdollista vähentää järjestelemällä vuorot palautumista tukevalla tavalla. Samalla ihmisten henkilökohtaisten mieltymysten huomioiminen on keskeistä työmotivaation ja arjen sujuvuuden takia.

– Palautumisen tukeminen ja toiveiden huomioiminen samalla kun suunnittelet 300 vuoroa 25 työntekijälle kovassa aikataulupaineessa ei ole mikään helppo homma, Sasu Liuhanen toteaa.

Työvuorosuunnittelija usein sairaanhoitaja

Millaisia etuja tekoälyyn perustuva aikataulutus tarjoaa terveydenhuollon organisaatioille?

– Mahdollisuuden tarjota paremmat työskentelyolosuhteet ja nostaa koko alan vetovoimaa. Tekoälyn käytöllä vapautuu hoivan asiantuntijoiden työaikaa hallinnosta varsinaiseen hoivatyöhön, koska työvuorosuunnittelija on usein sairaanhoitaja, Liuhanen sanoo.

Tekoälyn tekemät työvuorolistat tukevat objektiivisin mittarein mitattuna työssä jaksamista ihmisen tekemiä listoja paremmin. Työntekijöiden toiveet kyetään ottamaan huomioon oleellisesti aiempaa paremmin.

– Itse asiassa leikkimielisesti ajatellen voimme melkein kääntää perinteisen asetelman työntekijöistä työnantajan määräysvallassa päälaelleen. Työntekijät saavat vapaatoiveensa 98% todennäköisyydellä läpi ja pääsevät siis käytännössä hallinnoimaan omia työvuorojaan hyvin pitkälle itse järjestelmän pitäessä kuitenkin huolen siitä, että työnantaja saa joka vuoroon oikeat työntekijät, hän toteaa.

Tyypillisin henkilökunnan työvuorolistoille antama arvosana on 10/10, mutta vaihteluväli on suuri. Valmis työvuorosuunnitelma on aina kompromissi ja parhaassa mahdollisessakaan kompromississa kaikki eivät aina Sasu Liuhasen mukaan saa kaikkea haluamaansa.

– Järjestelmän myötä moni perusasia muuttaa muotoaan. Kun aiemmin on tyypillisesti pidetty tasapuolisena, että jokainen tekee esim. yhtä monta viikonloppuvuoroa, koska muu olisi ollut liian haastavaa toteuttaa, niin nyt onkin mahdollista huomioida yksilölliset toiveet: osa haluaa tehdä enemmän viikonloppuja, osa vähemmän.

Tällä hetkellä asiakkaat ovat pääosin yksityisiä sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksiä.

– Olemme pilotoineet hyvin tuloksin myös sairaalaympäristössä, mutta julkisen sektorin hankintaprosesseista johtuen järjestelmä ei ole vielä sairaalakäytössä, he toteavat.

Muitakin toimialoja voisi hyödyttää tekoälyyn perustuva aikataulutus koska Sasu Liuhasen mukaan 10% kaikista maailman työntekijöistä tekee vuorotyötä jossain muodossa. Terveydenhuollon ohella mm. logistiikassa, teollisuudessa ja ravintolaalalla tehdään paljon vuorotyötä.

Mikä on arvionne, kuinka paljon yrityksenne on kasvanut viiden vuoden kuluttua?

– Tulevaisuus on vaikea ennustettava – myös tekoälylle. Kasvumahdollisuudet ovat huimat ja odotamme yrityksen olevan moninkertaisesti nykyisen kokoinen. Tarkat lukemat riippuvat kasvuun käytettävissä olevista resursseista, mutta kyllä me Kauniaisten suurimmaksi yritykseksi aiomme ennen pitkää nousta, Sasu Liuhanen ja Joonas Ollila toteavat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *