| - Historia

Villa Frosterus är Grankullas sommarpärla på Sököudd

Under 1980-talet diskuterade Grankulla stad möjligheten att köpa ett rekreationsområde vid havet för sina invånare. 1989 köptes sedan en av de finaste havsstrandtomterna, hela 6 ha på den sydligaste udden av Sökö i Esbo.

Området såldes till Grankulla av arkitekt Sigurd Frosterus döttrar. De var åldersstigna och sommarlivet i skärgården lockade inte längre. De var ägare i fjärde generationen. Försäljningen kändes säkert tung.

Hur såg sommarstället ut då de var unga? Deras mormorsmor hade under 1880-talet låtit bygga en mycket stor villa, Stora villan, på östra sidan, senare kallad Amiralsvillan efter svärsonen Oscar von Kraemer. Han inbjöd bla den ryska kejsaren Alexander III med gemål och andra kungligheter somrarna 1889 och 1894. Besöken gjordes med kejserliga fartyg och en minnestext knackades in i en klippa nere vid den södra stranden. Just där är stranden svårframkomlig.

historia_800x700px_kartta92013

Amiralens dotter Emmy gifte sig med arkitekten och konsthistorikern Sigurd Frosterus. Han lät riva en gammal villa på den västra delen av tomten (i dag en utmärkt bollplan) och 1913, för 100 år sedan stod Lilla villan – i dag Villa Frosterus – färdig för den unga familjen. Nedanför den låg en strandbastu som tidigare antagligen varit en fiskarstuga. Den är den äldsta byggnaden på udden.

Skärgårdsmiljön har bevarats

Grankulla sålde Amiralsvillan år 1993.

Det stora området är delat så att Grankulla fortfarande har den största delen. Skogen växer tät där. Grankulla har bevarat den ursprungliga skärgårdsmiljön och har till exempel inte byggt promenadvägar. Skogen korsas av stigar med tallrötter och klipphällar, tyvärr svåra för kärror och rullstolar.

Runt Villa Frosterus är skogen gles och marken jämn. Utsikten över Esboviken är en upplevelse, i synnerhet i kvällssol.

Ritrum i villans övre våning

Villa Frosterus ritades av Sigurd Frosterus som också hade ett ritrum i villans övre våning. Han har ritat Esbo segelpaviljong, Paven, på andra sidan viken och under 1920-talet ritade han bland annat Stockmanns stora varuhus i Helsingfors.

historia_1040x600px_IMG_4134
historia_1040x600px_IMG_4121

Familjen Frosterus fortsatte de tidigare generationernas sommarliv. Man flyttade ut till skärgården i början av juni och bort i slutet av augusti. En stor del av de välbeställda i Helsingfors antog denna rytm under senare delen av 1800-talet då det blev modernt med sommarvillor. Många familjer i Grankulla hyrde ut sina hem, i synnerhet runt Gallträsk och flyttade ut till skärgården. Grankulla kändes som ”landet” för stadsbor på den tiden.

Den stora stormen

Den stora augustistormen 1890 gjorde att otaliga villor uppfördes i Esbo skärgård med virke från de fallna trä- den.

Virke behövdes också för alla ångbåtsbryggor som byggdes. Nästan all kommunikation sköttes med bå- tar. Skärgårdsångarna hade en glansperiod 1880–1920. Man kunde också som Sigurd Frosterus segla in till arkitektbyrån och ut från Helsingfors – när seglingsvädret var bra. Jorvasvägen, numera Västerleden byggdes först på 1930-talet. Då hade bilmängden ökat och busstrafik inletts.

Med sommarvillorna inleddes ett sällskapsliv som fortsatt till våra dagar med saftkalas, kräftskivor, seglingstävlingar och utfärder.

Gör alltså en utfärd till stadens eget rekreationsområde! Augusti kan vara en skön månad med varmt havsvatten.

Amiraalihuvilan vanhemmat daamit istuvat sisällä tehden kotikutoisia tekstiilejä. Sisustuksesta näkyy että se on tehty uuden huvilatrendin mukaisesti, on korikalusteita, kotikutoisia käsitöitä ja ohuita mattoja. Kaikki tekstiilit pestiin käsin ja vanha kalastajamökki toimi pesutupana ja silityshuoneena. Kuvan naisten tummat leningit vaikuttavat hirveiltä nykyiseen kesämuotiin verrattuna, mutta he olivat harvoin ulkona auringossa ja tuulessa. Ja silloinkin kun olivat, he istuivat lehtimajan suojassa. Amiralsvillans äldre damer sitter inne med handarbeten. Inredningen visar  att man gått in för korgmöbler, hemvävt och tunna mattor enligt den nya sommarlivstrenden. Alla textilier tvättades för hand och den gamla fiskarstugan blev bykstuga och strykrum. Bildens damer i sina mörka klänningar skulle förfäras åt dagens sommarmode men de var sällan ute i sol och vind. Och var de så satt de i en skyddande berså.  Amiralsvillans äldre damer sitter inne med handarbeten. Inredningen visar att man gått in för korgmöbler, hemvävt och tunna mattor enligt den nya sommarlivstrenden. Alla textilier tvättades för hand och den gamla fiskarstugan blev bykstuga och strykrum. Bildens damer i sina mörka klänningar skulle förfäras åt dagens sommarmode men de var sällan ute i sol och vind. Och var de så satt de i en skyddande berså.

Fräsch interiör, renoverad bastu

Interiören i Villa Frosterus har denna försommar fräschats upp och exteri- ören har målats. Villan har numera två innetoaletter. Bastun har renoverats. Vid den barnvänliga bastustranden finns en brygga. Uppe vid villan finns ett grilltak. Längs den västra stranden finns sköna klippor.

Man kan också hyra Villa Frosterus exempelvis för ett eget kräftkalas eller bara bastun men det gäller att visa respekt för de olika grupperna på området. Bröllopsgäster går inte alltid ihop med högljudda bastubadare.

Området är en pärla och den är Grankullas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *