| KOULUT - SKOLAN

Dagen ungdomarna tog över

En solig dag i april begav sig tre elever och en lärare iväg in till Helsingfors. Vi var på väg till ungdomsparlamentet, då riksdagsledamöterna får ta en paus från beslutsfattandet och ungdomar från alla skolor i hela Finland tar över.

Genast när vi kom dit blev vi välkomnade med ett vackert upplagt morgonmål. Samtidigt blev vi indelade i olika grupper.

Vår handledande lärare, Tina Ehnström-Backas, gick iväg med de övriga klubbledarna. Linnéa Lang, som fick titeln journalistelev, gick iväg till programmet Politiker nonstop.

Jag, Carolina Savander, och Amanda Sandelin blev elevledamöter och slussades iväg till plenisalen Sibeliusakademin.

Orsaken till att vi var i Sibeliusakademin och inte i riksdagshuset var att riksdagshuset är under renovering och blir färdigt först hösten 2017.

Elevledamöterna började med en övning i plenisalen. Vi gick igenom bland annat hur namnuppropet går till, hur man röstar, ber om taltur och håller ett anförande.

Vasemmalta / fr.v. Carolina Savander, Amanda Sandelin, kansanedustaja / riksdagsledamot Paavo Arhinmäki ja / och Linnéa Lang.Vasemmalta / fr.v. Carolina Savander, Amanda Sandelin, kansanedustaja / riksdagsledamot Paavo Arhinmäki ja / och Linnéa Lang.

Efteråt var det dags för en livlig diskussion med temat ungas välmående. Många viktiga poänger togs upp och jag tror att alla fick ut något av diskussionen, vare sig man deltog eller bara lyssnade.

Så var det dags för stunden vi alla väntat på, nämligen frågestunden med politikerna. Alla möjliga frågor ställdes, och politikerna svarade så bra de kunde.

En av våra favoritfrågor handlade om hur det kan vara så att de besluter om ändringar i studiestöd då de som det gäller i framtiden inte ens får vara med och rösta.

Efter programmen strålade alla samman i lilla parlamentet, där en delikat lunch serverades efter talmannens välkomsttal. Medan man åt fick man mingla med politikerna. Vi hade bland annat en pratstund med Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundet, om respekt för främmande kulturer och sina medmänniskor.

Då lunchen var uppäten hoppade vi på tåget tillbaka mot Grankulla, fulla av nya tankar och intryck. Dagen hade verkligen varit mycket givande på alla sätt och vis.

Carolina Savander
(ordf. för Hagelstamska skolans elevkårsstyrelse)
Amanda Sandelin
Linnéa Lang

Fattigdomens många ansikten

Kasavuoriskolan i Tanzania

Eleverna är med i beslutsprocessen

One thought on “Dagen ungdomarna tog över

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *