| URHEILU - IDROTT

Från Grankulla till hockeyligan

Målvakten Joona Voutilainen från Esbo, har fått sin hockeyfostran i Grankulla IFK:s hockeyskola. Idag spelar han i Jyväskyläklubben JYP:s mål i FM-ligan.

– Jag lärde mig att åka skridsko som 2,5-åring och som 3-åring började jag i hockeyskolan. Pappa förde mig med en innebandyklubba till utomhusplaner och till slut kom jag via ishockeyskolan till laget. Kärleken till grenen föddes redan när jag var liten., säger Joona.

GrIFK-sonen gjorde sina första ligamatcher säsongen 2016- 2017. Då spelade Voutilainen för Lahtislaget Pelicans. Han var till slut två säsonger i Lahtis. Under den tiden gjorde han bland annat sin första ligamatch och sitt första slutspel på seniornivå.

– Jag var många erfarenheter rikare när jag lämnade Lahtis med tanke på att det handlade om mina första ligasäsonger. Jag fick en viss uppfattning om vilken nivå som krävs i ligan om man vill klara sig där.

”Först kommer lagets framgångar”

Den Grankulla IFK-fostrade
målvakten brinner
fortfarande för ishockey.

JYP, som hör till de som klarat sig bra i ligan de senaste åren, värvade i april 21-årige Voutilainen till sin andremålvakt. I Jyväskylä tänker Voutilainen ta ett steg vidare uppåt i karriären.

– I Jyväskylä har allt fungerat bra senaste åren och gör det nu också. Jag har trivts bra här. Laget har tagit emot mig väl och lagkamraterna är riktigt trevliga.

– I laget finns många rutinerade spelare som redan klarat sig bra i karriären. Vi har också unga, ivriga spelare som vill göra väl ifrån sig i sin karriär. Med tanke på framgångar har vi ett lag med stor potential. Jyväskylämålvakten anser att de personliga målsättningarna för det mesta uppfylls när hela laget når framgångar.

– Först kommer naturligtvis lagets framgångar men de utgår från att det går bra för dig själv också. Som lag strävar vi alltid efter seger och det innebär även att det hör till de egna målsättningarna att spela så mycket som möjligt och så bra det bara går.

Lillebrors matcher intresserar

Joona Voutilainens familj bor fortfarande i Esbo och därför lockar den forna hemorten fortfarande.

– Det är en orsak till varför jag åker dit alltid med jämna mellanrum. Lillebror inledde också ishockeyspelandet i Grani och spelar numera för Esbo Blues. Jag har sett ganska många av hans matcher. När jag är på besök i Esbo och Blues råkar ha en hemmamatch hittar jag mig själv ganska ofta i hallen.

Grankulla IFK:s ishockeyskola har också fostrat andra namnkunniga spelare. Förutom Joona Voutilainen har bland andra även Niklas Hagman, Jani Lajunen, Toni Dahlman, Niko Hovinen och Toni Söderholm tagit sina första skär i GrIFK.

– Jag tycker att det är bra att börja spela ishockey i Grani och komma vidare i grenen. Det är en bra klubb med många ivriga aktiva som driver verksamheten.

– Mina egen iver föddes i klubben av att det alltid var roligt att spela där, jag hade bra lagkamrater och träningen fungerade.

 

Joona Voutilainen

Klubbar: GrIFK, Espoon Kiekkoseura, Blues, Esbo, Jokerit, Helsingfors, Pelicans, Lahtis, Peliitat, Heinola, JYP, Jyväskylä.

Meriter: 1 FM guld C-juniorer med Blues (2011-2012), 2 FM-guld B-juniorer med Jokerit (2012-2013, 2013-2014), bästa målvakt i A-juniorernas FM-liga (Jokerit 2015-2016).

Kontraktet med JYP är av modellen 1+1 år, det andra året har klubben en option på.

 

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *