| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Även Grankulla börjar följa maskrekommendationerna i upptrappningsfasen

Coronaläget har nu gått in i en upptrappningsfas i Nyland och Grankulla.

I Grankulla har vi nu skäl att bereda oss på en ökning i smittorna och nya massexponeringar. God handhygien och distansering kompletterat med rätt användning av ansiktsmask är fortfarande signifikant, påminner stadens ledande överläkare Pia Höglund på stadens webbplats.

– I epidemiläget rekommenderar vi starkt att man undviker närkontakt i mån av möjlighet, håller avstånden och prefererar distanstjänster. Det lönar sig att noga överväga att ordna privattillställningar. Om tillställningen är nödvändig att ordna, lönar det sig att begränsa antalet personer till högst 20. Att ta sig från fest till fest är det säkraste sättet att exponera en stor skara personer för smittan. Detta är bra att minnas speciellt i de evenemang studerande och abiturienter planerar. För tillfället är det enda sättet att stoppa att smittan sprids är att stoppa den redan i sina närkontakter, säger Höglund. 

Sammanlagt 40 Grankullabor har diagnostiserats med coronasmitta. Under den senaste veckan hade staden ett nytt fall, vilket orsakat att flera personer försatts i karantän. Exponeringarna har skett i hobbygrupper, skolor och på privattillställningar. Största delen exponerade är unga och unga vuxna. 

Efterfrågan på Coronatester har också ökat i staden. Man får tid till test redan följande vardag.

I Grankulla och i Nyland har coronaläget nu gått in i en upptrappningsfas. THL har 24.9 kommit ut med en ansiktsmaskrekommendation som är uppgjord i trappsteg. Med hjälp av den kan man regionvis effektivera metoderna för att skydda sig mot smittan. Läs mer på THL:s sidor >

Detta betyder att också Grankulla börjar följa ansiktsmaskrekommendationerna i upptrappningsfasen. I den rekommenderas att 15 år fyllda personer och äldre använder mask i alla offentliga inneutrymmen och i situationer där man inte kan undvika närkontakter bl.a. i

  • andra stadiets undervisning (gymnasier och institut),
  • butiker och köpcentrum,
  • hälsostationen och HUSLAB,
  • Villa Breda,
  • post, bank och bibliotek samt andra liknande utrymmen,
  • kyrkor och andra religiösa aktörers utrymmen,
  • simhallars allmänna utrymmen och idrottsutrymmen (minst allmänna utrymmen och omklädningsutrymmen) samt
  • biosalonger.

Läs mera: grankulla.fi

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *