| KAUPUNKI - STADEN

5 frågor om nytt spel om Grani

Ett sällskapsspel om Grankulla väntas bli klart i maj. Vi bad mannen bakom spelet, Jesper von Hertzen, svara på fem frågor.

Varifrån fick du idén till ett Granispel?

– Det var faktiskt Granibon Micke Paqvalén som kom på idén, eller i varje fall undrade typ ”och när kommer ett spel om Grani?”. Det var i samband med att han köpte ett av mina Helsingforsspel för ett par år sedan. Sen talade jag också med Clara Palmgren i fjol som önskade att jag skulle raska på med spelet.

Jesper von Hertzen lanserar snart ett Granispel. Det finns inget bräde. Det hade tyvärr blivit för dyrt eftersom jag inte vågar ta en större upplaga än 1 000 exemplar. Ett normalstort brädspel hade krävt en upplaga på 2 000, men trots att Graniborna torde vara ganska så fästa vid sin hemstad så misstänker jag att det inte går att sälja riktigt så många spel,
säger han.

Berätta kort om spelet, vad går det ut på?

– Eftersom Grani bara har 10 000 invånare så blir det inte ett brädspel – till skillnad från tidigare spel om Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Borgå, Lahtis och Västnyland – utan ”bara” en frågepacke med drygt 200 frågor. Frågorna är graderade 1-4 poäng och tanken är att komma först till 16 poäng (summan av siffrorna av årtalet när Grani grundades, 1+9+0+6=16). Reglerna är enkla. Och beträffande reglerna är det fritt fram att utveckla egna, bättre regler!

Hur har du integrerat Grankullas historia och kultur i spelet?

– Frågorna är gjorda enligt samma system som i mina tidigare spel: Det ska handla om allt möjligt som tangerar Grani, så som byggnader, historia, natur, kultur och idrott. De flesta viktiga platser finns med i form av frågor, såsom Brankis, tågstationen, Varukkan och slalombacken – för att nämna några.

Hur länge tar det att producera ett spel?

– Om jag skulle klara av att koncentrera mig enbart på en stad eller ett spel åt gången så skulle det förmodligen gå lite snabbare, men det brukar inte lyckas. Har excelfiler med frågor om exempelvis Kuopio, Tavastehus och Vasa – och funderar också på att göra ett nytt Helsingforsspel. Räknar aldrig timmar med mina spelprojekt.

Hur stor blir upplagan?

1 000 exemplar lär det bli. Var det ska säljas får vi återkomma till när det blir aktuellt. Om allt går som på Strömsö utkommer frågesporten i maj,

Spelmakaren Jesper von Hertzen

Favoritspel?

Utöver mina egna så tycker jag om bland annat Sybarit, ett frågesportsspel om mat, dryck och etikett, Besserwisser, Trivial Pursuit, Haaste och Scrabble. Bland andra. Och Rappakalja!

Har du själv ett förhållande till Grani, bor eller har bott här, släktingar, vänner?

Jag har aldrig bott i Grani. Närmaste förhållandet är väl min kära kusin Nicolina med sin familj som bor i Grani.

Vad tycker du om Grani?

Sympatisk liten stad. Fin natur. Vackra villor. Tycker dock att det är sorgligt att så många fina villor, och några äldre affärshus i centrum, har rivits. Om jag vore en beslutsfattare i Grani så skulle jag sträva efter att behålla det som återstår av villa-atmosfären. Spara den gamla bebyggelsen, de gamla trädgårdarna och bygg inte för tätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *