| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Nuorisotakuu on vanhentunut ratkaisuyritys

Kataisen hallituksella oli jalo tarkoitus saada nuorten syrjäytyminen nollalukemiin. Heti vuoden 2013 alkaessa otettiin käyttöön nuorisotakuu – näin olisi pitänyt turvata jokaisen suomalaisen nuoren tulevaisuus. Nuorisotakuu lähti liikkeelle hitaasti, eivätkä nuoret ole vieläkään tietoisia siitä. Kunnon selkärankaa vailla olevat hajanaiset suunnitelmat vaikuttavat enemmän poliittisten setien ja tätien kauniilta ajatuksilta kuin aidolta taistelulta nuorten syrjäytymistä vastaan.

Valtakunnallista mallia nuorisotakuulle ei ole olemassa, vaan sen toteuttaminen on laitettu kuntien vastuulle. Kunnilla on kahdenlaista lähestymistapaa: olosuhteiden muokkaaminen tai nuorille annetuiden etuuksien lisääminen. Olosuhteiden muokkaaminen, mikä tarkoittaa jo olemassa olevien rakenteiden muuttamista nuorille nykyistä helpommiksi, on pitkäaikaisempi vaihtoehto. Kauniaisten 14.3.2016 tehdyssä nuorisotakuun arviossa onneksi kiinnitettiin tähän huomiota, ja siinä painotettiin esimerkiksi nuorten ja yritysten verkostoitumista. Ongelmakohtien kitkeminen on kaikin puolin parempi toimenpide kuin tukien ja etujen ojentaminen, joiden lukuiset vaihtoehdot eivät varmasti tule koskaan loppumaan. Se on tämän systeemin kuorruttamista, jotta todellisuus olisi helpompaa niellä. Täytyy siis miettiä perin pohjin, miksi nuori syrjäytyy.

 

Uskaltaisin väittää, että kyseessä on nuoren henkilökohtaiset ongelmat, joissa on mentävä epäkohdan ytimeen, joka on nuoren ja hänen lähipiirinsä hyvinvointi. Valitettavasti syrjäytymistä on hankala ratkaista ja asiaan perehtyneilläkin on vaikeuksia löytää sopiva vastaus, koska se riippuu aina yksilöstä. Miellämme syrjäytyneet nuoret massaksi, joka pitää vain houkutella esiin, vaikka todellisuudessa heidät pitäisi poimia yksi kerrallaan ja tarjota muita kuin valmiiksi muotoiltuja vastauksia.

 

Kunta ei ole paras mahdollinen holhoaja. Kunnan työntekijät kyllä yrittävät, mutta he ovat silti vieraantuneita nuorten ongelmista. Nuoren tuntee hyvin vain toinen nuori. Siksi ehdottaisin kolmatta osapuolta luomaan yrityksen, jonka tehtävänä olisi saada työttömille nuorille työpaikka. Inspiraation lähteenä on GraniWorks, joka on erikoistunut välittämään nuorille pieniä töitä. Siinä missä GraniWorks keskittyy nuorten työllistämiseen, nuorten syrjäytymistä ehkäisevä yhdistys tai yritys voisi keskittyä nuorten aktivoimiseen. Palvelun ostaisi joko kunta tai nuori ja hänen perheensä itse, ja yrityksen työntekijöinä toimisi toisia, vastuullisia nuoria.

 

Nuorten syrjäytymistä on ajateltu liian vanhanaikaisesti. On aika tarkastella sitä uudelleen, ja luottaa nuoriin. Oikeanlaisilla työkaluilla nuoret kykenevät löytämään tehokkaita ratkaisuja toisillensa.

BINGA TUPAMÄKI

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *