| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Vaalirattaat pyörivät taustalla

Tämän vuoden korona-kuntavaalien ympärillä on kuohunut niin aikataulun, terveysturvallisen järjestämisen kuin ohjeistuksenkin osalta. Kaupungintalolla valmistelut alkoivat jo viime syyskuussa, tavanomaista aikaisemmin.

Äänestäjä näkee äänestyspaikalle tullessaan ohjausta ja viitoitusta, virkailijat äänestyslippuineen, äänestyskopit sekä valmiit äänet vastaanottavat virkailijat. Sujuvan äänestyksen varmistamiseksi onkin tehty pitkään tarkkaa taustatyötä. Vaalivirkailijoiden rekrytointi alkoi jo joulukuussa. Tänä vuonna on yritetty varautua vaalihenkilökunnan karanteeneihin, sairauspoissaoloihin ja siten B-, C- ja Dsuunnitelmiin. Kaikkiin skenaarioihin on hyvin vaikea varautua pienessä organisaatiossa. Ilmoittautuuko kotiäänestykseen 30 vai 300 äänestäjää?

Vaalit työllistävät laajasti kaupungin eri yksiköitä. Kaupunginkanslia vastaa vaalien yleisistä järjestelyistä. Tilakeskus pystyttää ennakkoäänestystilan, ulkomainontatelineet ja lattiasuojaukset sekä avustaa terveysturvallisten ratkaisujen kanssa (pleksisuojat, ilmanvaihto, jonotusaidat jne.). Kuntatekniikka pystyttää liikennemerkkejä. Tietohallinto toimittaa vaalivirkailijoiden käyttöön tietokoneet ja päivystää vaalien aikana mahdollisten kriittisten ongelmien sattuessa. Ruokapalvelut mahdollistaa vaalivirkailijoiden ruokailun ja puhdistuspalvelut huolehtii tilojen ylimääräisistä siivouksista. Vaalipäivän järjestelyt hoidetaan yhteistyössä Mäntymäen koulun kanssa. Tänä vuonna käydään terveysturvallisuus läpi terveystoimen kanssa vielä erikseen. Kiitos kaupungin viestintätiimin olemme kaikki ajan tasalla vaaliasioista ja tietenkin vaalituloksesta.

Kaiken takana on kuitenkin keskusvaalilautakunnan sihteeri, joka orkestroi vaaleja kaupungin puolelta. Pitkät listat tehtävistä, henkilöistä, ehdokkaista, aikatauluista ja yhteistyökumppaneista pitää sihteerin, eli kaupunginlakimiehen, kiitettävän työllistettynä aina vaalituloksen vahvistamiseen asti.

Kun keskusvaalilautakunta on vahvistanut vaalituloksen ja tuloksesta on tiedotettu eri tiedotuskanavissa ja erikseen mm. kaupunginvaltuustoa, muut ottavat kopin seuraavista vaiheista. Poliittisten puolueiden päästyä neuvottelutulokseen toimielinpaikoista ja valinnat on tehty uudessa valtuustossa ja kaupunginhallituksessa, alkavat luottamushenkilöiden perehdytykset tehtäviin. Kunnallisen luottamushenkilön tulee tuntea kunnan organisaatio ja yhteiskunnallinen toimintakenttä, ainakin pääpiirteet kunnan taloudesta, hallinnosta ja päätöksenteosta, toimialojen tehtävistä ja toimivallasta sekä oman valiokunnan erityiskysymyksistä. Hän osallistuu kaupungin strategian, arvojen ja vision laatimiseen, johon tarvitaan näkemystä ja tulevaisuuteen katsomista. Ennen kaikkea kunnalliselta luottamushenkilöltä vaaditaan yhteistyökykyä ja kompromissihalua, sillä päätökset kaupungin asioista tehdään yhdessä, kaupungin toimielimissä.

Toivotan kaikille ehdokkaille onnea kuntavaaleihin!

CAMILLA SÖDERSTRÖM,

HALLINTOJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *