| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Glad islänning i Grankulla bibliotek

I vår har Grankulla bibliotek haft långväga besök. Pernilla Rein, bibliotekarie på Island, har praktiserat ett par veckor i Grankulla och bekantat sig med det finländska bibliotekssystemet.

Pernilla Rein, som har finlandssvenska rötter på mödernet, är ursprungligen från Göteborg. I tjugoårsåldern flyttade hon till Island. Första jobbet som au pair byttes så småningom ut mot annat, bland annat det klassiska isländska fiskfabriksjobbet. Sedan gick det som det brukar: Pernilla träffade en trevlig islänning och bildade familj. Numera arbetar hon på biblioteket i Ísafjördur, en av de större städerna på Island med 3600 invånare.

 

Hur det kom sig att Pernilla hittade Grankulla, det har sina randiga skäl. En av hennes släktingar arbetar i staden och kände till biblioteket.

 

– Av praktiska skäl ville jag helst hälsa på i ett tvåspråkigt bibliotek, eftersom jag ville kunna tala svenska med kunder och personal. I Grankulla blev det napp på första försöket och biblioteket gick med på att ta emot mig, berättar Pernilla.

 

Den två veckor långa praktikperioden är egentligen ett förlängt studiebesök. Pernillas arbetsgivare låter personalen resa utomlands på bibliotekspraktik i två veckor med bibehållen lön. Själva resan betalas av bibliotekariernas fackförening, som ofta ger bidrag till studieresor.

 

– Ofta har vi rest utomlands med hela bibliotekspersonalen och ordnat verksamheten med hjälp av klämdagar och vikarier, säger Pernilla och berättar om studieresor till bl.a. Stockholm och Bayern.

Nu beslöt hon emellertid att på egen hand komma till Finland, där hon alltså också har släktrötter.

– Min morfars far, Gustaf Wilhelm Rein, var sjökapten på Finlands första isbrytare. Morfar Henry Rein var journalist och grundade bland annat tidskriften Garm, där både Tove Jansson och hennes mamma Ham var illustratörer, berättar Pernilla.

Själv har Pernilla flyttat av och an mellan Sverige och Island. Senast hon kom tillbaka till Island var 2005, en tid innan landet drabbades av ekonomisk kollaps.

– Det var konstig stämning på jobbet då. När nyhetssändningarna kom stannade allting av och alla väntade på fler dåliga besked, säger Pernilla och minns också följande katastrof, vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott som stoppade flygtrafiken i Europa 2010.

– Vissa frågade om vi inte kunde stoppa en kork i vulkanen, skrattar Pernilla.

Biblioteket i Ísafjördur finns i stadens kulturhus, som har många funktioner. Pernilla Reins arbete består delvis av traditionellt biblioteksarbete. Hon sysslar med katalogisering, kundservice, informationssökning, fjärrlån, kulturprogram, sociala media och mycket annat. Eftersom antalet anställda är få blir arbetet varierande. Samlingarna är relativt stora med isländska mått, ca 45.000 exemplar.

Pernilla arbetar också i ett så kallat högskolecentrum där man erbjuder service för distansstuderande. Centret driver bland annat en mastersutbildning i förvaltning av naturresurser och samarbetar med andra högskolor. Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs är en av dem.

De isländska bibilioteken ingår nästan alla i samma bibliotekssystem med en gemensam katalog, Gegnir. Katalogiseringen sker gemensamt, ofta så att nationalbiblioteket katalogiserar den inhemska litteraturen. På Island understryker man vikten av formell kompetens i arbetet, till exempel så att enbart utbildade bibliotekarier får katalogisera, inte assistenter.

Pernilla Rein har också hunnit besöka universitetets huvudbibliotek i Kajsahuset och Bibliotek 10 i centrum av Helsingfors. Hon beskriver besöken som fascinerande: den ena platsen med spännande arkitektur och innovativt tänkande, den andra en hipstergrotta inredd med svarta möbler.

Hur ser då biblioteket i Grankulla ut, sett med isländsk-göteborgska ögon?

Pernilla tycker att biblioteket är bra placerat mitt i byn. Under Granidagen syntes biblioteket som vanligt också i folkvimlet med bokkärra och karnevalutstyrsel. Pernilla tvekade inte inför att klä ut sig i folieperuk och plastblommor, utan var med och delade ut gratis avskrivna böcker åt grankullaborna.

– Man märker att det är ett bibliotek med bra resurser, som har ett stort bestånd och möjligheter att utveckla samlingarna. Folk kommer gärna hit och ser ut att trivas i biblioteket. Och personalen verkar också ha roligt, ler Pernilla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *