| YLEINEN - ALLMÄN

Arkiater Risto Pelkonen: I Grankulla är det gott att bo och leva

Arkiater Risto Pelkonen, läkarkårens äldste, öppnar dörren när jag ringer på dörren i ett radhus i Grankulla. Han konstaterar med ett leende att jag inte behöver ta av mig skorna eftersom vi befinner oss i en trädgårdsstad.

Vi förflyttar oss till Pelkonens trädgård där vi bland hortensiorna och med hänsyn till trygga avstånd diskuterar en stund inför Kaunis Granis jubileumsnummer.

Pelkonen har bott i Grankulla i 54 år. Först med hela familjen och senare på tu man hand med hustrun Kristiina.

– Det var en lyckosam tillfällighet som förde oss hit. Tack vare bra trafikförbindelser var arbetsresan till Mejlans en gång i tiden smidig. Det är gott att bo och leva här och bo mitt i naturen nära huvudstaden, säger Pelkonen och preciserar att staden är trivsam och människorna vänliga. Det hör till att man hälsar på alla man träffar på motionsslingan. Här finns Kristian Gullichsens mästerverk som hemkyrka, två vitala församlingar och en vacker begravningsplats. Charmiga och alltid aktuella Bio Grani, det strålande biblioteket och högklassiga skolor. I den här miljön är det en glädje att möta varandra. Motionsspåren är bra, planteringarna som stadsträdgårdsmästaren planerat och planterat är lysande. Så har vi dessutom vår alldeles egna träskulptör. Mer än så kan man väl inte kräva av sin boendemiljö. Eller hur?

Pelkonen anser att det allmänna intrycket av Grankulla blivit klarare med åren. Köpcentret, som fungerar som ett gemensamt vardagsrum, ger Grankulla en riktig stadsprägel. Behärskat nybyggande ser Pelkonen som viktigt för att hålla staden livskraftig eftersom det lockar nya invånare till Grankulla.

– På 1970-talet byggdes märkliga hus med platta tak som inte passade in landskapet. Nu har även de blivit en harmonisk del av Grankulla, säger Pelkonen.

Musik, i synnerhet kammarmusik, är Pelkonens stora kärlek. Han tackar för det högklassiga musikprogrammet i Nya Paviljongen och kyrkan. Grankulla musikfestspel står Pelkonen speciellt nära hjärtat, han har ju varit med och arrangerat dem.

– Vem är jag att komma med råd, men jag kan hoppas, säger Pelkonen när jag frågar om han har särskilda hälsningar till stadens beslutsfattare.

– Jag hoppas att trädgårdsstadens prägel och kärnan i Grankulla, de gamla villorna, bevaras. Hälsovården fungerar nu mycket bra och jag hoppas att den gör det också efter hälsovårdsreformen. Jag hoppas att bra utrymmeslösning hittas för musikinstitutet.

Efter berömmet till hemorten blir Pelkonen allvarlig inför tre globala frågor: våld, natur och klimat, samt spridandet av falsk information.

– Jag tänker just nu på två våldstragedier på mycket olika nivåer: Forsbypojkarna och katastrofen i Afghanistan. Det finns andra tragedier också runt om i världen. Om inte de mänskliga rättigheterna oavsett ålder respekteras – tomhet, idel tomhet, säger Pelkonen.

När det gäller natur- och klimatfrågor ser Pelkonen ljus i mörkret.

– Det finns tecken på att man förhåller sig allvarligt till nödsituationen i klimatet. Klart det hörs gnäll också. Den pågående pandemin har med all tänkbar tydlighet visat att människan är beroende av naturen kring sig. Om utarmningen av arterna fortsätter med dagens takt blir pandemierna vanligare och livsvillkoren smalnar. Det finns tid än, så det gäller att handla nu – var och en är ansvarig enligt egna krafter.

Pelkonen tycker spridande av falsk information är allvarligt.

– Konspirationsteorierna leder människor in på fel stigar – låt oss vara noggranna. Altruistisk forskning och en mångsidig utbildning för ungdomarna är sanningens vederkvickande källa. När man som ung lär sig ifrågasätta ökar medieläskunnigheten och agnarna skiljs från vetet. Forskningsbaserad kunskap är årets tema. Känn dig själv och vad för slags kunskap som tänder dig.

Risto Pelkonen

  • Föddes i Idensalmi 1931, växte upp i Helsingfors och har bott i Grankulla sedan 1967.
  • Förlänades hederstiteln professor 1990.
  • Pensionerades 1994 från tjänsten som avdelningsöverläkare i endokrinologi på HUCS (1981–1994).
  • President Martti Ahtisaari förlänade Pelkonen 1995 hederstiteln arkiater (den högsta hederstiteln för läkare i Finland).
  • Var docent i invärtesmedicin på Helsingfors universitets medicinska fakultet 1967–1996.
  • Har varit gift med Kristiina i 64 år.
  • Fyllde 90 i augusti.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *